Bivši ‘specijalci’ MUPRS proglašeni krivim, osuđeni na ukupno 40 godina zatvora

Okružni sud u Banjoj Luci proglasio je danas krivim bivše specijalce Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za pljačku 617.000 KM.

“Specijalci” Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović osuđeni su na po deset i po godina zatvora, a civil Oleg Banda na osam i po godina.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Olga Pantić je rekla da je njihova krivica za to razbojništvo na autoputu Banja Luka – Gradiška u septembru 2015., kojim su željeli da pridobiju protivpravnu imovinsku korist, u ponovljenom sudskom postupku dokazana.

Oni su nakon prvostepenog postupka bili osuđeni na ukupno 42 godine robije, ali je Vrhovni sud Republike Srpske u februaru ove godine ukinuo presudu i vratio suđenje na početak.

Prije iznošenja završnih riječi, Danijel Kuzmić, svjedok pokajnik Republičkog javnog tužilaštva, kažnjen je novčano u iznosu 3.000 KM zbog šutnje na sva pitanja koja mu je postavio tužilac.

Bivši radnik “Sector Securityja” Kuzmić ranije je do detalja govorio o svojoj ulozi u oružanoj pljački 617.000 KM, ali je u ponovljenom postupku odbio odgovarati na pitanja.

Odbrana je najavila žalbu na presudu. Osuđenima će, nakon presude, biti oduzeta imovina od 543.204 KM.

(RTVTK/FENA) J.Č.