BKC TK – Sutra počinje manifestacija ‘Dani audio-vizuelnog naslijeđa’

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona organizuje manifestaciju „Dani audio-vizuelnog naslijeđa“ u periodu od 25. do 27. oktobra, a u fokusu će biti period „1950.-1970.“ i audio vizuelni sadržaji koji su nastali u to vrijeme na širem području sjeveroistočne Bosne.

Manifestaciju čine tri segmenta: projekcije filmova, tematska izložba, te panel diskusija, koji će u cjelini biti u funkciji cilja i svrhe manifestacije, a to je očuvanje i promocija audio-vizuelnog naslijeđa iz prošlog vijeka.

Centralni dio programa su projekcije dokumentarnih filmova nastalih na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu 1950. – 1971. godine, a nastali u produkciji Bosna Filma, Sutjeska filma i Studio filma, a čije je prikazivanje omogućio Filmski centar Sarajevo.

Filmovi koji govore o životu radnika i običnog čovjeka tog doba, o privrednom razvoju tuzlanske regije, prikazujući autentične snimke prostora koji pola vijeka kasnije izgladaju potpuno drugačije, građani će besplatno moći pogledati u utorak od 19.00 sati u Velikoj Sali BKC Tuzla, a dan prije, 25. oktobra organizovane su projekcije ovih filmova za učenike srednjih škola iz Tuzle.

Dio programa je i izložba gramofonskih / vinil ploča koje su se kao nosači zvuka koristile od 1950. godine, a tokom manifestacije će biti predstavljena kao umjetnička postavka privatne kolekcije prof. Tihomira Knežičeka iz Tuzle, uz prateći audio doživljaj.

Izložba pod nazivom „Čuvari vinila na 33 obrtaja“ bit će otvorena također 26.oktobra u galerijskom prostoru BKC TK, a 27. oktobra bit će održana i panel diskusija.

Razvijanje svijesti o važnosti dokumentarnog filma kao našeg trajnog naslijeđa kod potencijalnih autora ali i institucija koje imaju mogućnosti da učestvuju u stvaranju dokumentarne građe, cilj je panel diskusije i stručnog predavanja na temu „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“, sa kojom BKC TK završava ovu manifestaciju.

Partneri BKC TK u organizaciji ovog događaja su Filmski centar Sarajevo, IPI akademija Tuzla i Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tuzla, Klub Trentina. Manifestaciju su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz JU BKC TK.

Pročitajte...