Blizu 500 migranata iz Tuzle izmješteno u Blažuj

Skoro 500 migranata jutros je izmješteno iz Tuzle u privremeni prihvatni migrantski kamp u Blažuj kod Sarajeva. Naime, Služba za poslove sa strancima uz asistenciju službenika policijske uprave Tuzlanskog kantona realizirala je akciju u okviru koje je uklonjeno šatorsko mograntsko naselje na autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli. Autobusima, u pratnji specijalne policije svi migranti koji su bili stacionirani na platou autobuske i željezničke stanice u Tuzli su prebačeni u prihvatni centar u bivšu kasarnu u Blažuj. Akcija, koju je realizirala Služba za poslove sa strancima uz podršku policije TK je protekla mirno i bez ikakvih incidenata.

U povodu izmještanja migranata oglasio se i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je poručio da svi moraju poštivati zakone ove zemlje, pa i migranti, te da više neće biti dozvoljeno njihovo okupljanje i boravak na javnim mjestima. S obzirom da se i dalje svakodnevno očekuje priliv, u prosjeku oko 50-tak migranata, kazao je da je ovo tek početak rješavanja problema.

Tokom akcije izmješteni su i oni migranti iz napuštenih kuća i objekata. Ostali su oni koji imaju prijavljeno prebivalište ili su podnijeli zahtjeve za azil. Migrantski centar u Blažuju gdje su danas prebačeni migranti iz Tuzle je trenutno prihvatljiva lokacija za njihov boravak, s obzirom da među njima ima i maloljetne djece.

Uzimajući u obzir epidemioloku situaciju i opasnost od korona virusa, te da je na snazi zabrana okupljanja, donesena je odluka zabrani pripreme i distribucije hrane izvan za to namjenjenih objekata. Tako organizacije koje su to da sad radile, i dijelile hranu migrantima, ubuduće neće moći dijeliti hranu na otvorenom.

Nakon izmještanja migranata, radnici tuzlanskog “Komunalca” su uklonili šatorsko naselje koje je mjesecima postojalo na Glavnoj autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli.