Borci iz TK traže zaštitu za Nedžada Hasića: Uznemireni mještani Tinje htjeli blokirati cestu

U Tinji kod Srebrenika sinoć se okupilo oko 100 mještana, a spominjala se i mogućnost blokade puta Tuzla – Orašje u ovom mjestu, saopćio je danas Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona.

Razlog nezadovoljstva je jučerašnje hapšenje 50-godišnjeg Nedžada Hasića, koji je uhapšen po potjernici Interpola, čije je raspisivanje tražio bijeljinski Okružni sud. Mještani su od svoje namjere za sada odustali, kaže Hasnović, i to nakon razovora s predstavnicima boračkih udruženja.

– Uputit ćemo pismu članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i Željki Komšiću i ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, kojim ćemo tražiti da se zaštite naši građani. Nedžad Hasić ne smije biti prebačen u Bijeljinu jer je sve ovo smišljeno da se izjednače žrtva i krivac. Prema podacima Vlade RS-a, 20.000 ljudi je učestvovalo u genocidu u Srebrenici. Tim ljudima se ne bavi Okružno tužilaštvo u Bijeljini, nego slučajem žrtve genocida i čovjeka koji je prije 25 godina već osuđen za isto ubistvo koje ga i sada terete – rekao je danas Fahrudin Hasanović.

Podsjećamo, Okružni sud u Bijeljini, u aprilu 1997. godine, za samo 15-ak minuta osudio Nedžada Hasića, Behudina Husića i Ahmu Harbaša na ukupno 60 godina zatvora zbog navodnog ubistva četverice Srba, drvosječa, nakon što su batinama i torturama iz njih iznudili priznanje.

Radi se o ljudima koji su preživjeli genocid u julu 1995. godine, i koji su se sa još četvericom preživjelih Srebreničana mjesecima krili po šumama u Podrinju da bi se u okolini Zvornika u maju 1996. godine predali američkoj patroli IFOR-a. IFOR iz predaje srpskoj policiji, a kasnije se ispostavlja da ih bijeljinsko tužilaštvo tereti za navodna ubistva četiri Srbina iz Milića u mjestu Krušev Do kod Srebrenice 2. maja 1996. godine. Za ove optužbe nije bilo nikakvih dokaza, osim njihovih priznanja, iznuđenih teškim batinama i zlostavljanjima, a koje su kasnije povukli.

– Nedžad Hasić danas će biti ispitan u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu, a onda će sud odlučiti gdje da ga prebace. Jedina adresa na kojoj on može odgovati je Sud BiH, ako to bude Bijeljina, mi se bojimo da će ovaj otac petero djece, ponovo biti žrtva progiona koji je najkon genocida već jednom prošao – kaže Hasanović.

Predstavnici boračkih udruženja TK danas su istakli da je “Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo desetke predmeta protiv Bošnjaka, a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršioca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u RS-u i pripadnici policije vojske RS-a”.

– Tražimo od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića i gospodina Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS. Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida – poručili su borci.

Pročitajte...