Bosanci u Švedskoj: Kralj će se osramotiti ukoliko dodijeli nagradu onome ko negira genocid u Srebrenici

Situacija oko dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost rasplamsala se i u Švedskoj do te mjere da su Udruženja i istaknuti pojedinci bosanskih korijena direktno uputili poziv švedskom kralju Karlu Gustavu XVI da se ”ne usudi dodijeliti Nagradu kontraverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu”.

U prvi plan ističe se Handkeova podrška srbijanskom režimu na čelu sa Slobodanom Miloševićem u toku ratova na području bivše Jugoslavije 90-tih godina. Uz to, napisali su kralju Handkeovi kritičari, švedska akademija nagradu dodjeljuje osobi  koja u svojim književnim djelima  otvoreno  umanjuje  kršenja ljudskih prava u vrijeme ratova na Balkanu tokom devedesetih godina, ukazujući i na njegove moguće srpske korijene i veze druge vrste sa Srbijom.

Svojevrsni presedan oko rada Akademije već se dogodio prošle godine. Naime, kralj je izmijenio zakon star 300 godina koji članovima Akademije omogućava doživotno članstvo. Međutim, upravo je kralj Gustav zaslužan za presedan kada je iz članstva Akademije izbačen jedan član koji je, koristeći svoj položaj člana Akademije, zbog optužbi za silovanje osuđen na dvije godine zatvora.

Jasenko Selimović o skandalu u Švedskoj

”Mi Bosanci u Švedskoj smatramo da je genocid u Srebrenici veće zlo od silovanja i da će se Kralj osramotiti ukoliko dodijeli nagradu onome ko negira genocid u Srebrenici”, konstatuju u svom pismu Bosanci u Švedskoj, predvođeni Jasenkom Selimovićem, članom Liberalne stranke.

Švedski mediji su se uključili i svesrdno podržali ovu inicijativu.

Istovremeno oglasila se i američka PEN  organizacija, izražavajući „duboko žaljenje da Peter Handke dobija ovogodišnju književnu nagradu“.

Tokom jugoslaveenskih ratova 90. godina  Handke se otvoreno zauzeo srspku stranu. Čak je držao govor na sahrani bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića. „Mi smo zapanjeni“ piše američki PEN klub u otvorenom pismu, potcrtavajući  ulogu Petera Handkea koji  je svoju poziciju u javnosti iskoristio da bi sakrio „istorijsku istinu“!

Linkovi tekstova i TV-emisija posvećenih ovoj inicijativi:

https://www.expressen.se/kultur/handke-ar-en-storre-skandal-an-kulturprofilen/?fbclid=IwAR2NfANCdmT2iHTmZofBHmkVMJ7PngyaGtjTjzN7tTL_p4phtQhG-P9Bitk

https://www.expressen.se/nyheter/peter-handkes-svar-pa-kritiken-inte-en-van/?fbclid=IwAR1-KTu3nzAEVu55dnZl8j987nf2gnH3jroPeiTM_o9NvEtmXW3zTy0j_C8

https://www.expressen.se/kultur/okej-att-stotta-mordare-om-man-skriver-val/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook_messenger&fbclid=IwAR1Foi1CZrbBHd1jvcfQVCr5xs60ndIeaFa4U9OBj_SZ12FvU85uJvxbrss

https://www.dn.se/kultur-noje/svante-weyler-peter-handkes-forakt-for-sanningen/?fbclid=IwAR20PEpP6ESywal-6-Y5AMScN6G8u0c3qrA-9w4Iw6YP9A0UEqO0ao9_jBw

 

 

Pročitajte...