Bošnjaci Srebrenice pozvali lidere na sastanak zbog bojkota izbora

Nakon što su u Inicijativi “Moja adresa: Srebrenica” jučer donijeli odluku da će bojkotovati ponovne izbore koji će se u ovoj općini održati 21. februara, danas su poslali poziv liderima probosanskih stranaka za sastanak.

Sastanak će se održati u četvrtak u Srebrenici, a tema su ponovljeni izbori u toj općini te bojkot izbora od strane probosanskih stranaka, navodi se u dopisu kojeg potpisuje Sadik Ahmetović, predsjednik izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica”.

Pozivi su upućeni predsjednicima Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH, Pokreta demokratske akcije, Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH te Naroda i pravde.

Podsjećamo da su u Inicijativi „Moja adresa: Srebrenica“ nezadovoljni što Apelaciono odjeljenje Suda BiH nije uvažilo njihovu apelaciju da se ponove izbori i putem pošte. Naglasili su da su sve argumente i dokaze uložili u žalbi, od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama.

– Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama, ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu.

Svima je poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BiH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte – smatraju u Inicijativi.

(AVAZ)

Pročitajte...