Brammertz podržava Tužilaštvo BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina

Glavni tužilac pri MKSJ/MMKS Serge Brammertz posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Tadić je upoznala Brammertza s rezultatima rada Tužilaštva BiH te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Taođer, razgovarano je o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratih zočina te o unapređenju regionalne saradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema odnosila se i na pronalazak nestalih osoba,  jer se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za oko 7.000 nestalih osoba te o saradnji udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknut nastavak i jačanje dalje saradnje u zajedničkim aktivnostima kroz angažovanje oficira za vezu, pristupom bazi podataka s dokaznim materijalom Tužilaštva MKSJ-a, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužioca je ponovila da kontinuirana podrška Tužilaštva Mehanizma ostaje neophodna, posebno za već identifikovane složenije predmete koji su u radu.

Brammertz je iskazao podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(RTVTK/FENA) J.Č.