Brankica Damjanović oduševila čitaoce u Tuzli

Književno veče sa Brankica Damjanović održano je nedavno u prepunoj plavoj Sali BKC Tuzla. Brankica je predstavila svoj dosadašnji književni rad, a događaj je organizovan u saradnji sa našom kolegicom, novinarkom Enisom Alibalić urednicom bloga „Volimo čitati“.
Da je to bilo veče za pamćenje potvrđuje i činjenica da je Plava sala BKC Tuzla bila premala da primi sve poštovaoce stvaralaštva Brankice Damjanović književnice iz Beograda, koja svojim djelima podjednako plijeni pažnju i muške i ženske populacije, bez obzira na starosnu dob. Damjanovićeva je govorila o svojim knjigama, ali i o svom životu i iskušenjima koja su se kroz cijeli život prosto nametala jedno za drugim. Ova po svemu neobična žena istakla je da je sasvim slučajno, na nagovor svoje kćerke Melanije, počela da piše, odnosno da objavljuje svoje statuse na Facebooku. Sada skoro je nemoguće da imamo društvene mreže, a da nismo šerovali, ili barem pročitali, neke od Brankičinih predivnih rečenica kojima uljepšava svakodnevicu hiljadama ljudi. Sve što Brankica napiše, pročita i šeruje stotine hiljada ljudi. Njene misli dijele sa prijateljima i o njenim riječima se diskutuje. Kaže da voli svoje čitaoce, a obostrano je zadovoljstvo kada sa nekima od njih upozna! U Tuzli je prvi puta ali je iz našeg grada svakodnevno dobivala desetine prijateljskih poruka podrške.

Damjanovićeva je rodom iz Prištine. Majka je dvoje djece. Pred vihorom rata iz Prištine izbjegla je u Pirot, a obaveza majke koja prati svoje veoma nadareno i talentovano dijete ubrzo je odvodi u Beograd gdje živi i danas. 20 godina radila je na televiziji kao spiker, voditelj, novinar, urednik vijesti. Dobitnik je Nagrade grada za doprinos informisanju koja joj je dodijeljena u Pirotu. No, uspješnu novinarsku i uredničku karijeru ipak napušta, postaje instruktorica joge a duševni mir koji je tada pronašla pokreće bujicu misli koje se pretvaraju u kratke priče i u konačnici u knjige. Кratke priče, koje je prvobitno objavljivala na ovoj društvenoj mreži, postale su hit među čitaocima i uskoro su joj stigle ponude od uglednih izdavačkih kuća. Jedan za drugim slijedili su naslovi „Dobro je“, „Ne bih ovo mogla bez tebe“, „Rukopis mog brata“, „Kći“. Do sada je objavila sedam knjiga. Krajem februara izlašla je njena nova pod nazivom „Rekla mi je volim te“. Knjiga „Ne bih ovo mogla bez tebe“ nagrađena je priznanjem Novosadskog književnog kluba za najbolje prozno ostvarenje u 2015. godini. Inspiraciju Brankica pronalazi svuda oko sebi, u malim stvarima i običnim ljudima. Ona piše o svojim životnim iskustvima koje je pretočila u knjige. Zapravo piše o stvarima koje su mnogim ljudima bliske, normalne, životne, i tako ukazuje na činjenicu da zbog svakodnevne žurbe, jurcanja zbog posla, zaboravljamo sitnice, zaboravljamo zagrliti bliske i drage osobe, poljubiti ih, saslušati. Tako nas podsjeća na ono što je zaista važno u životu.
Filozofija Brankice Damjanović je da kada čovjek menja sebe, može da mijenja svijet, i takvo pozitivno viđenje prenosi i svojim čitaocima.

Pročitajte...