Bratić: O Srebrenici govore presude i žrtve, zasjedanje NSRS nepotrebno

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (SDA) smatra da je nepotrebna najavljena rasprava u tom zakonodavnom domu u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen prije 14 godina.

O dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine, osim u izvještaju te komisije iz 2004. godine koji je usvojila tadašnja Vlada, govore, kako je naveo za Fenu, i presude u Haškom tribunalu, masovne grobnice i identifikovane žrtve genocida.

Stoga, dodao je Bratić, otvaranje ove teme u entitetskom parlamentu ima za cilj samo prikupljanje predizbornih poena.

-Pokušaj da se to prenese i u Narodnu skupštinu RS-a je u svrhu predizbornog pozicioniranja, a ne stvarnih potreba građana – smatra on.

Istakao je da nije sporno da se sagledaju sve okolnosti kada su u pitanju žrtve svih nacionalnosti u BiH.

– Međutim, ne mogu da se otmem utisku da je sve ovo u funkciji predizborne kampanje, a mislim da je to ono što nam najmanje treba u ovom momentu – kazao je Bratić.

Posebna sjednica entitetskog parlamenta bit će održana 14. augusta, na zahtjev predsjednika Milorada Dodika.

Razmatrat će se samo jedna tačka “Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“.

Dodik će se na sjednici obratiti poslanicima uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.

Kolegij entitetskog parlamenta je odlučio da na ovo zasjedanje pozove i bivšeg premijera Dragana Mikerevića i člana Komisije Vlade RS-a za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, koji bi također trebalo da se obrate poslanicima.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...