Britanci, Francuzi, Šveđani, Italijani i Nijemci odbacili odluku SAD-a o Jerusalemu

– Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Njemačke u Ujedinjenim nacijama (UN) nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a poručili su da je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine, odbacujući odluku Vašingtona

NEW YORK (AA) – Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Njemačke u Ujedinjenim nacijama (UN) nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a poručili su da je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine, odbacujući odluku Vašingtona, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikki Haley, američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (UN), na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se raspravljalo o pitanju Jerusalema, istakla je da odluka američkog predsjednika Trumpa nije promijenila status Jerusalema, dodajući da Izrael ima pravo odrediti gdje će biti njegov glavni grad.

Napomenula je kako su SAD i dalje, kako je rekla, posvećene postizanju trajnog mirovnog sporazuma, te je optužila Ujedinjene narode za pristrasnost i nedovoljan doprinos mirovnog procesu.

Stalni posmatrač Palestine u UN-u Riyad Mansour je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kazao je da posljednja odluka Trumpa ne dozvoljava Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da vode mirovni proces u regionu.

Ambasador Rusije Vasily Nebenzya kazao je da principijelni stav Rusije ostaje nepromjenjiv, naglasivši kako će Rusija pružiti podršku dugoročnom palestinsko-izraelskom rješenju.

“Istočni Jerusalem će biti buduća prijestolnica Palestine, a Zapadni Jerusalem prijestolnica Izraela”, rekao je Nebenzya.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu priznao Jerusalem kao glavni izraelski grad i najavio premještanje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva uprkos snažnom protivljenju međunarodne zajednice.

Jerusalem ostaje u centru izraelsko-palestinskog sukoba, a Palestinci se nadaju da će istočni Jerusalem, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

Palestina: Trumpova odluka ne dozvoljava SAD-u da vodi mirovni proces u regionu

NEW YORK (AA) – Stalni posmatrač Palestine u UN-u Riyad Mansour na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se raspravlja o pitanju Jerusalema, kazao je da posljednja odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa ne dozvoljava Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da vode mirovni proces u regionu.

Pročitajte...