Britanski zastupnici odbili prijedlog Johnsona o prijevremenim izborima

Britanski zastupnici odbili su prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, koji je iznio nakon što je parlament blokirao izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. oktobra bez sporazuma s Bruxellesom.

Za raspisivanje izbora trebala mu je podrška najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za, dok ih je 56 glasalo protiv.

Opoziciona Laburistčka stranka dala je nalog svojim zastupnicima da budu suzdržani.

“Ovo je prvi put u povijesti kako je vođa opozicije u glasanju dao povjerenje Vladi Njezina Veličanstva. Mogu samo nagađati o razlozima njegove neodlučnosti, ali kao očiti zaključak nameće se taj kako on smatra da ne može pobijediti”, komentirao je Johnson odluku opozicionog vođe Jeremyja Corbyna da se suzdrži od glasanja.

Corbyn je izjavio kako će pristati na prijevremene izbore kada prijedlog o novoj tromjesečnoj odgodi Brexita do 31. januara 2020. godine bude prihvaćen u Domu lordova i tako postane zakon, što bi se moglo dogoditi u ponedjeljak. Ipak, Corbyn nije rekao slaže li se s Johnsonovim prijedlogom datuma izbora, prenosi Reuters.

Prema sadašnjoj situaciji postoje dva moguća raspleta, prvi je izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora koji će se dogoditi 31. oktobra ili otkazivanje Brexita.

Pročitajte...