British Council organizirao takmičenje: Tri prve nagrade osvojili učenici iz Tuzlanskog kantona

Tri su škole iz Tuzlanskog kantona osvojile nagrade na takmičenju iz programiranja na micro:bit uređajima kojeg je u online formatu organizovao British Council, a u saradnji sa ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Projekt nazvan “Škole za 21. vijek” tražio je inovativna rješenja u oblastima tehnologije, humanizma i ekologije, a finansirala ga je Vlade Velike Britanije.

Kako bi se sačinio uspješan takmičarski projekat, bilo je potrebno upotrijebiti ne samo vještine programiranja, nego i rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. Pobjednički projekat zove se „Pametni solarni paneli“, a napravili su ga učenici Dino Zukić i Kenan Avdić iz JU Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Srnice Donje, Gradačac, pod mentorstvom nastavnika Miralema Bajrića.

Osnovna škola „Mejdan“ Tuzla osvojila je drugo mjesto sa projektom pod nazivom „Seevoice“, a napravili su ga učenici Haris Osmanović i Mirza Salamović uz mentorstvo nastavnice Alise Pejić. Ovaj humani projekat je prvenstvo namijenjen učenicima, ali i svim drugim ljudima sa oštećenim sluhom.

Učenici Din Softić i Adnan Ademović iz tuzlanske Osnovne škole „Sjenjak“, osvojili su treće mjesto na ovom takmičenju s projektom “Automatska regulacija rasvjete u školskim učionicama” pod mentorstvom nastavnika Zlatana Mehikića.

Osim priznanja učenici su u škole donijeli i nagradne poklone, nove micro:bit uređaje i mbot robote na kojima će programiranje vježbati i sve naredne generacije učenika zainteresovane za informacijske tehnologije.

Pročitajte...