Brojni svjetski lideri uputili poruke solidarnosti s Francuzima

Brojni svjetski lideri i zvaničnici su uputili poruke podrške i solidarnosti s Francuzima nakon velikog požara u pariskoj katedrali Notre Dame, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Španije Pedro Sanchez je istakao da je požar u čuvenoj katedrali velika tragedija.

“To je tragedija za Francusku, ali i za Španiju i Europu. Plamen uništava arhitektonsko zdanje staro preko 850 godina. Bit će teško zaboraviti ovaj tužni momenat. Uz Francusku smo”, napisao je Sanchez na Twitteru.

Premijer Italije Giuseppe Conte je također poručio da je ovaj požar pogodio sve Francuze, ali i sve Europljane.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da osjeća duboku tugu zbog požara u katedrali Notre Dame, dodajući da su njene misli i misli njenog naroda uz prijatelje Francuze.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen je poručio da su građani Austrije u ovim teškim momentima uz Francusku i njene stanovnike te da nisu sami.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je putem društvenih mreža također istakao da je požar u katedrali “srceparajući” te da šalje poruku podrške francuskom narodu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je istakao da je ovo strašan momenat, naglasivši značaj solidarnosti s Francuskom.

“Dijelim osjećanja sa svakim Francuzom”, poručio je Juncker putem društvenih mreža.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je strašno gledati kako gori čuvena katedrala Notre Dame, dodajući da se mora brzo djelovati kako bi se požar ugasio.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da je požar u čuvenoj pariskoj katedrali Notre Dame velika tragedija za čovječanstvo.

“Uništavanje ovog arhitektonskog remek-djela koje pripada svjetskoj baštini velika je tragedija za cijelo čovječanstvo”, naveo je Cavusoglu putem društvenih mreža.

“S velikom tugom gledamo vatru koja gori u katedrali Notre Dame u Parizu”, dodao je.

U poslijepodnevnim satima je izbio veliki požar u čuvenoj pariskoj katedrali Notre Dame, a okolne zgrade su ubrzo evakuirane jer vatrena stihija nije stavljena pod kontrolu.

Gradske vlasti Pariza su oformile krizni štab za sprovođenje evakuacije zbog požara koji još traje. Evakuisani su stanovnici koji žive u tom dijelu grada kao i turisti koji su boravili u obližnjim hotelima.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je izjavila da se toranj katedrale Notre Dame, visok 93 metra, srušio u požaru. Lokalni mediji i očevici navode da se u požaru urušio i krov čuvene katedrale u Parizu.

“Sve gori. Gori vanjskih dio konstrukcije koji datira iz 19. stoljeća na jednoj strani i iz 13. stoljeća na drugoj strani. Neće ništa ostati“, izjavio je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Pokrenuta je akcija kako bi se pokušala sačuvati umjetnička djela koja se nalaze u katedrali. Vatrogasna jedinica Pariza saopćila je da nisu sigurni hoće li uspjeti ugasiti požar u katedrali Notre Dame.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je planirano obraćanje naciji zbog požara koji je zahvatio Notre Dame, a potom je sa saradnicima posjetio mjesto nesreće.

Još uvijek nije poznat uzrok požara, a parisko tužilaštvo je u međuvremenu pokrenulo istragu o uzroku nesreće. U saopćenju pariske policije se navodi da je požar izbio u dijelu katedrale koji se renovira.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame, svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.

Trenutno su u toku bili radovi na renoviranju jednog dijela katedrale, a zbog njih su prošle sedmice izmještene bronzane statue. Za njenu obnovu je izdvojeno šest miliona eura.

Pročitajte...