Budite odgovorni: Novih 26 slučajeva zaraze korona virusom u Tuzlanskom kantonu!

U Tuzlanskom kantonu, u posljednja 24 sata je, prema podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, evidentirano 26 novozaraženih korona virusom. Najviše ih je u Živinicama i to 11. Situacija nije puno bolja ni u FBIH gdje je na bazi 259 uzoraka, otkriveno 27 pozitivnih slučajeva, saopćio je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Epidemiološka situacija u TK idalje je složena. 26 novih pozitivnih slučajeva na prisustvo koronavirusa, zabilježeno je u posljednja 24 sata. 11 slučajeva zabilježeno je u Živinicama, osam u Tuzli, četiri u Lukavcu, dva u Banovićima te jedan u Gračanici. Među zaraženima se nalazi i dvoje djece iz tuzlanskog vrtića Pčelica, kao i zaposlenica obdaništa Kolibri. Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva navode da, bez obzira na broj trenutno aktivno zaraženih slučajeva, razloga za paniku nema.

Zbog sve složenije epiedmiološke situacije, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK donio je nove mjere. Neophodne su s obzirom na činjenicu da su se građani opustili i ne poštuju mjere zaštite, kako sebe, tako i drugih. Problem kovida, kako navode u Kriznom štabu, nije problem samo zdravstvenog sektora nego čitave društvene zajednice. U tom dijelu, želi se potcrtati na odgovornost svih društvenih i privrednih subjekata, koji imaju obavezu kao poslodavci da provode mjere zaštite na radu u smislu nošenja lične zaštitne opreme.

U slučaju usložnjavanja epidemiološke situacije i većeg broja težih slučajeva restriktivne mjere mogu biti uvedene kao slijed preporuke struke, navode iz Kriznog štaba. Stoga, budite odgovorni prema sebi i drugima. Držite fizičku distancu, nosite masku i vodite računa o ličnoj higijeni.

Pročitajte...