Budžet TK ima značajnu razvojnu komponentu

Budžet Tuzlanskog kantona za ovu godinu, od 384,6 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji veći je za 26,5 miliona KM. Jedna od novina koju donosi je pomoć nižim nivoima vlasti od milion KM. Povećan je i iznos sredstava za socijalno osjetljive kategorije, za poljoprivredu, te za program kapitalnih ulaganja. U kantonalnom ministarstvu finansija ističu da ovaj budžet ima izuzetno važnu razvojnu komponentu. Naime, od ukupne sume, deset odsto se odnosi na kapitalna ulaganja. Što je nešto više od 38 miliona KM.

U Budžetu Tuzlanskog kantona za ovu godinu, napravljen je značajan iskorak u sredstvima namijenjenim Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak čiji je budžet sada veći za oko 2 miliona KM. Pojačane su i pozicije novoformiranom ministarstvu kulture, a podrška poljoprivrednoj proizvodnji je povećana za 15 odsto. U budžetu su određena sredstva za projekte dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika za zanimanja deficitarna na našem tržištu. Također su u budžetu projekti stipendiranja učenika u srednjim školama za određena zanimanja. Predviđeno je i povećanje plaća svim budžetskim korisnicima za 6.5 posto, za šta je na godišnjem nivou predviđeno oko 11 miliona KM. Važno je i to da je budžet usvojen na vrijeme, ističu u Ministarstvu finansija, jer to znači da se odmah može ući u implementaciju projekata.

  •  Mislim da je budžet prilično realan. Svakako da očekujem da prihodi u 2018. godini budu viši u odnosu na 2017. godinu iz razloga što su najavljena određena investiciona ulaganja. Usvojen je i zakon o akcizama koji će dati dodatni impuls i sredstva u razvojnoj komponenti na izgradnji brzih cesta cesta što će u građanskoj operativi biti investicioni zamajac cijeloj privredi BiH, rekao je Jakub Suljkanović, kantonalni ministar finansija.

Budžet je također i razvojnog karaktera, jer je nešto više od 38 miliona KM predviđeno za kapitalna ulaganja.

  • Kada vidimo da je to nekih 38 miliona KM u odnosu na budžet od 384,6 miliona KM možemo reći da je to skoro 10 odsto budžeta što nisu zanemariva sredstva. Imamo tu milion KM u podršci jedinicama lokalne samouprave i taj iznos prelazi 38 miliona KM, dodao je Suljkanović.

U odnosu na prošlu, ovogodišnji budžet je povećan za 26 miliona KM. Najveći su rashodi bruto plaće i naknade u iznosu od oko 232 miliona. S druge strane, najveći prihodi se očekuju od PDV-a, poreza na dobit i dohodak koji čine skoro 90 posto budžetskih prihoda.

Pročitajte...