Bugarski premijer Borisov u službenoj posjeti BiH

SOFIJA/SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) – Bugarski premijer Bojko Borisov u četvrtak je stigao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.Ovo je prva posjeta predsjednika bugarske vlade ovoj zemlji, saopćeno je iz ureda za informiranje bugarske vlade, prenosi agencija BTA.

Prvog dana posjete Sarajevu, Borisov je posjetio bazu NATO-a u Butmiru, gdje se susreo s komandantom EUFOR-a, general majorom Antonom Waldnerom i komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Robertom Hustonom, kao i s bugarskim kontingentom koji učestvuje u misiji EUFOR Althea.

U petak će, izvještava BTA, Borisov sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, predsjedavajućima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i njihovim zamjenicima, te članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Planirano je potpisivanje sporazuma kojim će biti dopunjen bilateralni sporazum između vlada dvije zemlje na polju međunarodnog cestovnog prijevoza putnika i robe. Ovaj dokument će smanjiti ograničenja za bugarske kamione na putevima i dovesti do ukupnog smanjenja troškova poslovanja, kao i mogućnosti za prevoznike da sarađuju na osnovu trgovine i trgovinskih sporazuma, te poslovnih pravila, navodi se u saopćenju iz Sofije.

U delagaciji, uz Borisova u službenoj posjeti BiH, su  zamjenici premijera Tomislav Dončev, Krasimir Karakačanov, te ministri transporta Ivajlo Moskovski i ekonomije Emil Karanikolov.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...