Bukvarević i generali BiH: Časno se sjećajući prošlosti, gradimo budućnost

Sastanak federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića s delegacijom Udruženja generala Bosne i Hercegovine održan je u sjedištu resornog federalnog ministarstva, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

Sastanak je iniciralo Udruženje a razgovarano je o aktuelnoj problematici, dosadašnjim aktivnostima te nastavku saradnje sa Federalnim ministarstvom u narednom periodu.

Usaglašen je zajednički stav i poziv svim udruženjima koja okupljaju boračku populaciju da je zbog sve češćeg ugrožavanja istine o odbrani države i svih njenih naroda, potrebno masovnije, jedinstvenije i dosljedno obilježavanje svih značajnih događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Učesnici su podsjetili da se na taj način odaje počast svim šehidima i poginulim borcima koji su živote uklesali u temelje Bosne i Hercegovine.

Naglasili su da je obilježavanje datuma iz prošlosti važno i za žive svjedoke i učesnike u odbrani od agresora, ali i za buduće generacije kojima se istina mora vjerodostojno prenositi jer je to trajna obaveza.

Iz Udruženja generala BiH su kazali da su članovi imali posebno intenzivne aktivnosti u pogledu pomoći optuženim pripadnicima Armije RBiH da u sudskim procesima dokažu nevinost te da je kao jedan od rezultata ovih aktivnosti osigurana mogućnost uplate novčanih sredstava svih članova Udruženja direktno na račun Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije.

Federalni ministar je informirao da je u prethodnom periodu pokrenuta šira akcija prikupljanja finansijskih i materijalno-tehničkih mogućnosti za jačanje Fondacije kako bi se na taj način obezbijedila značajnija podrška braniocima Armije RBiH u sudskim procesima te da je upućen apel svim institucijama, javnim i privatnim preduzećima, pojedincima, da se uključe i pomognu braniocima koji su zbog dugih i skupih sudskih procesa dovedeni na rub egzistencije te da su određeni pomaci i rezlutati već vidljivi.

Dogovorene su i određene zajedničke aktivnosti za naredni period te tehnička podrška Federalnog ministarstva u njihovoj realizaciji.

Delegacija je zahvalila resornom ministru za podršku u svim dosadašnjim aktivnostima Udruženja.