Bukvarević: Isplate naknada boračkim kategorijama do 10. aprila

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavio je prošle sedmice gostujući u programu naše televizije da će isplata naknada boračkim kategorijama početi do 10. aprila. Istakao je da Vlada FBiH ostaje pri opredjeljenju da postignuti obim prava za tu kategoriju neće biti umanjivan.

Boračke naknade za mart dobit će 102.507 boračkih porodica. Odlukom Vlade FBiH visina tih naknada neće biti umanjena. Prema riječima federalnog ministra Salke Bukvarevića Vlada FBiH je u jeku pandemije koronavirusa ostala uz svoje građane, naročito uz boračku populaciju.

– Porodice šehida, RVI su kategorije u kojima imamo veliki broj starijeg svijeta, naročito roditelja šehida i poginulih boraca i njihovih supruga. Imamo i RVI koji su 100 postotni invalidi prve kategorije. Sve su to kategorije koje su u našim brojkama velike na teritoriji cijele BiH. Mi smo upravo zbog toga izdali jedan poziv, u saradnji sa boračkim organizacijama na cijelom teritoriju, da boračke organizacije preko svojih ogranaka evidentiraju sve one koji su u stanju potrebe, i da sa Federalnim ministarstvom rješavamo ta pitanja. Postigli smo da dostignuti obim prava za te kategorije neće biti umanjivan, da su sredstva spremna za mart mjesec i da će do 10 aprila, ja se nadam, biti uplaćena na račun korisnika, kazao nam je ministar Bukvarević.

Isplate egzistencijalnih naknada demobilisanim borcima starijim od 57 godina su počele. Kada su u pitanju naknade za borce mlađe od 57 godina, ministar Bukvarević pozdravio je aktivnosti Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona koji je usvojio Uredbu o egzistencijalnoj naknadi, te pozvao i druge kantone da ubrzaju donošenje zakona i da na sve raspoložive načine pomognu borcima.

– Kanton Goražde i ZDK su to završili. ZDK je to uradio u formi naredbe o egzistencijalnoj naknadi za borce mlađe od 57 godina. Mi smo u stalnom kontaktu sa kantonalnim ministrima, očekujemo da se i Kanton Sarajevo i TK, koji su to završili u formi nacrta, da to usvoje i u formi prijedloga vrlo brzo, istakao je.

Ministar Bukvarević još jednom je ponovio da je prioritet u radu njegovog ministarstva, ali i Vlade FBiH, zapošljavanje djece šehida.

– Pozivam sve one koji obnašaju javne pozicije, funkcije, da razmisle o tome da su oni koji su dali svoje živote najzaslužniji za odbranu BiH, i da je najmanje što možemo uraditi jeste da damo priliku da njihova djeca rade i žive od svog rada. To je naše opredjeljenje, i na tome ćemo nastaviti raditi. Kada smo preuzeli mandat bilo je 6700 djece šehida koji su se nalazili na birou. Danas taj broj iznosi oko 2000, naglasio je ministar Bukvarević.

Uprkos negativnim posljedicama koje je koronavirus ostavio na našu privredu, ministar vjeruje da će se i u ovoj godini značajan broj djece šehida i poginulih boraca zaposliti putem federalnih i kantonalnih projekata.

(RTVTK)