Call centri – potencijal za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba

U susret Međunarodnom danu bijelog štapa koji se obilježava 15. oktobra, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla danas je organiziralo Konferenciju o zapošljavanju slijepih osoba. Osim članova nekoliko udruženja slijepih i slabovidnih osoba na Konferenciji su učestvovali i predstavnici javnih ustanova i institucija, a predstavljene su i inicijative za zapošljavanje slijepih u call centrima koji su na neki način zamjena za poslove na telefonskim centralama, koje postepeno postaju prošlost.

novinar Azra Mešić

U odnosu na ostatak populacije, slijepe osobe se mnogo teže zapošljavaju i vrlo često trebaju pomoć u posredovanju do zaposlenja ili za osnivanje vlastitih biznisa.

– U javnim ustanovama se ne zapošljavaju. Niti u privatnom sektoru. Uglavnom rade u organizacijama slijepih i u preduzećima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kaže za RTVTK Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Ipak, zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji djeluje na nivou Federacije Bosne i Hercegovine slijepi i slabovidni mogu dobiti novac da pokrenu vlastiti posao ili da kompanija koja im ponudi posao dobije podsticaj.

To su najmjenska sredstva koje osobe sa invaliditetom ili kompanije koje ih zapošljavaju mogu iskoristiti za njihove plate, za opremanje njihovog radnog mjesta, za kupovinu sirovina i reporomaterijala ili slično. Isto tako osobe sa invaliditetom koje imaju dobru poslovnu ideju koju žele da realizuju mogu iskoristiti za pokretanje obrtničke djelatnosti, kaže Nejra Šabić, djelatnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba za invaliditetom FBiH.

Osim diskusije o prilikama za zapošljavanje, Konferencija u organizaciji Udruženja građana oštećenog vida iz Tuzle učesnicima je ponudila edukaciju o pravilnom kreiranju biografije i pratećih sadržaja za prijave na konkurse za zapošljavanje, a predstavljena je i inicijativa LIONS kluba za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba koje su se obrazovale za zanimanje telefoniste ili imaju ambiciju da rade u uslužnoj djelatnosti poput ove.

– Tehnologija i vrijeme koje dolazi i promjene su dovele da se te telefonske centrale uglavnom ugasile i ne postoje, a sad postoji neki drugi vid. Ono što smo prepoznali kao neka potencijalna mogućnost i neka dobra prilika bi bili rad u call centrima, kazala je Lidija Marušić, članica LIONS kluba Tuzla koji je pokrenuo ovu inicijativu.

Animiranje kompanija koje imaju call centre za zapošljavanje slijepih još traje. I dobrih primjera pokretanja obrta čiji su vlasnici slijepe osobe ima. I o njima su diskutovali na Konferenciji u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa koja je organizirana uz podršku Ministartsva za rad i socijalu politiku Federacije BiH.