Ćamil Duraković o novom zakonu NS RS-a i najavljenoj smjeni

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iskoristio bonske ovlasti i nametnuo dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine o zabrani negranja genocida Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju ove odluke. Iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” oglasili su se saopćenjem nakon što je, kako su kazali, “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nametnuo lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića” zbog podnošenja krivične prijave protiv novinara zbog nepoštivanja zakona o zabrani negiranja genocida. Smatraju to krajnje surovim načinom kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid.
Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik kontinuirano se protivi nametnutom Zakonu od Visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne, navodi se u saopćenju Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”. Navode da uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici. Prema riječima Ćamika Durakovića, poslanika u Skupštini opštine Srebrenica, ovaj potez je samo kontinuitet institucionalne represije protiv onih koji ne misle kao režim u Banja Luci, Zbog toga će, kako navod,i ispaštati najsenzibilnija kategorija stanovnika u ovoj državi, a to su povratnici.
“Mi sada ne samo da ne smijemo samo goniti one koji negiraju genocid nego ne smijemo ni pričati o tome. To je očito politički maksimum koji je Milorad Dodik mogao uraditi kako bi se suprotstavio odluci Međunarodne zajednice, odnosno Visokog predstavnik”,istakao je Ćamil Duraković predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.
Visoki predstavnik je produkt Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer su se potpisnice usaglasile da mu pripadaju Bonske ovlasti u BiH, tako da je izjava Milorada Dodika da je prekršio Međunarodno pravo, Ustav, Zakon o BiH, te da mu nikada nisu date ovlasti za donošenje nametnutih zakona totalno neutemeljena. Samim tim Zakon o zabrani genocida se nikako ne može staviti van snage.
“S druge strane ono što je moguće je dopuna krivičnog zakona koji se odnosi na kažnjavanje onih koji ne misle kao oni u Banja Luci. Dakle ovo nije ekskluzivitet jednog naroda. Ovaj entitet ne pripada samo Srbima, a neko to želi tako prikazati ta ko da Milorad želi disciplinovati preko 100 000 bošnjaka i nesrba koji žive na prostoru RS-a. A ovo za visokog predstavnika je pucanj u prazno i predstavljanje Milorada Dodika kao tigra od papira”, izjavio je Duraković.
Najavljena smjena sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica se može desiti, kaže Duraković, jer za to postoji većina srpskih političkih stranaka. Podsjeća da Zakon propisuje da ako je načelnik Opštine Srbin da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak, te da je on jedini prijedlog kluba Koalicije „Moja adresa:Srebrenica“ za predsjednika Skupštine opštine Srebrenica.
“A Milorad Dodik ako misli da na ovaj način može disciplinovati Ćamila ili nekog drugog u velikoj je zabludi, jer ne postoji taj Dodik, Stevandić, Vukanović koji će ovakvim načinom promijeniti stav Bošnjaka niti postoji ta funkcija niti pozicija zbog koje bi mi odustali da primjenjujemo Krivični zakon BiH i pomognemo institucijama države BiH”, navodi Duraković.
Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida, stoji u saopćenju Koalicije „Moja adresa:Srebrenica“. Država je na potezu, da kroz svoje institucije, posebno organe gonjenja kao što su Tužilaštvo, Sipa i sudovi provodi Zakon koji je primjenjiv i validan na teritoriji čitave Bosne i H ercegovine, pojašnjava Duraković.