Cavusoglu: Turska očekuje da će EU biti “pošteni posrednik” u Istočnom Mediteranu

– “Ako ste dio problema, kako možete posredovati između Turske i Grčke?”, upitao je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu

ANKARA (AA) – Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu u četvrtak je rekao da njegova zemlja očekuje da će Evropska unija (EU) djelovati kao “pošteni posrednik” u regiji Istočnog Mediterana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ako ste dio problema, kako možete posredovati između Turske i Grčke?”, rekao je Cavusoglu obraćajući se Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale.

Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

“Spremni smo za dijalog bez ikakvih preduslova. Ako Grčka bude inzistirala na preduslovima, i mi ćemo to učiniti”, rekao je Cavusoglu.

Kako je kazao, stav Turske je u skladu s međunarodnim pravom i zasniva se na različitim odlukama sudova. Cavusoglu je rekao i da Turska ne želi napetost u Istočnom Mediteranu.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejska ostrva kršeći dugotrajne mirovne ugovore.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.

Pročitajte...