Cavusoglu: Vijeće Evrope obilježit će srebrenički genocid

Memorijalna služba bit će održana u Vijeću Evrope naredne sedmice kako bi se obilježio srebrenički genocid iz 1995. kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjkaka, saopćio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

– Vijeće Evrope održat će komemoraciju za žrtve srebreničkog genocida po prvi put u svojoj istoriji i Turska će dati svoj doprinos toj ceremoniji – -izjavio je  Cavusoglu na konferenciji u turskoj središnjoj pokrajini Konja.

Cavusoglu je istaknuo da će Vijeće održati komemoraciju 11. jula.

Više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba koje su napale “zaštićenu zonu” Srebrenice u julu 1995. uprkos prisustvu holandskih vojnika koji su imali zadatak da djeluju kao mirotvorci.

Srebrenicu su opkolile srpske snage koje su pokušale da preotmu teritorije od bosanskih muslimana i Hrvata i da stvore svoju državu.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je Srebrenicu “zaštićenom zonom” u proljeće 1993. Srpske trupe predvođene generalom Ratkom Mladićem – koji se sada suočava s optužbama za genocid u Den Haagu – zauzele su, ipak, UN-ovu zonu.

Holandski vojnici nisu djelovali dok su srpske snage okupirale tu regiju, ubivši oko 2.000 muškaraca i dječaka samo 11. jula. Mještani Srebrenice pobjegli su u okolne planine, ali su ih srpske snage zarobile i ubile su 6.000 ljudi u šumi, prenosi Anadolu Agency.

Pročitajte...