Čelić: Posljednje snježne padavine nanijele štete poljoprivrednicima

Općina Čelić poznata je po uzgoju jagodastog voća. Čelićka jagoda postala je brend,a proizvodnja ovog voća tradicija na tom području. Prošlosedmične sniježne padavine su, po svemu sudeći, pričinile velike štete Čelićkim poljoprivrednicima, a posebno su bile štetne za uzgajivače jagode.

Mustafa Mešković uzgojem jagode se bavi oko 20 godina. Jagode sije na tri hektara zemlje. Tokom svih ovih godina, suočio se sa brojnim nedaćama, kaže, a posljednje su prošlosedmične snježne padavine koje su napravile ogromne štete njegovim zasadima, prvenstveno na plastenicima.

Prema riječima proizvođača i zadrugara, poljoprivredne zadruge ”Prva brazda” Čelić, na području ove općine oštećeno je najmanje 80% plastenika u kojima su bile zasađene jagode.

„Štete su otprilike kod mene oko 50 hiljada KM a 300 hiljada je ukupna šteta po našim grubim procjenama . Trenutno mi se 25 proizvođača javilo sa štetama“, kaže Mešković.

U općini Čelić kažu da imaju oko hiljadu registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja općine. Posljednje vremenske neprilike nanijele su štete mnogima od njih, ali tačnih podataka o ukupnoj šteti još uvijek nemaju. S druge strane, pohvaljuju solidarnost poljoprivrednika u, po njih, najtežim vremenima.

“Većina  prozvođača, vidjevši situaciju, na ovaj ili onaj način se organizovala i zajedničkim snagama  pomogli jedni drugima u spašavanju plastenika kada je snijeg počeo padati…Prema našoj gruboj procjeni sada oštećeno je oko 20 posto plastenika a 80 posto je spašeno“, istaknuo je Arif Salkić, pomoćnik načelnika za privredu, promet i razvoj općine Čelić.

Poljoprivrednici se ipak nadaju dobroj godini. Nažalost, ističu da će se štete, ukoliko budu velike, odraziti na povećanje cijena čelićke jagode.