Centar za zdravo i kreativno odrastanje Živinice otvorio svoja vrata ; kulturni život Živinica doživljava ekspanziju

Mladi akademski glumac Elmir Krivalić u avgustu prošle godine imenovan je za direktora Bosanskog kulturnog centra Živinice i otad, po mišljenju mnogih, ovaj gradić doživljava kulturni preporod. Za manje od pola godine u BKC-u održani su brojni kulturni događaji. Umjetnička sezona 2017./2018. počela je u septembru manifestacijom „Četvrtkom u pozorište 2017“, u okviru koje je odigrano sedam predstava, a ubrzo zatim ugostili su nekoliko pozorišta iz naše zemlje, ali i regiona.
Prošle godine u saradnji sa Federalnim ministarstvom realiziran je projekt “Upalimo svjetlo u kulturi“ od kojeg je BKC dobio značajna sredstva. Urađena je savremena scenska i LED rasvjeta, pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti, a uskoro slijedi uređenje ljetne bašte, mokrih čvorova i stolarije. Upriličen je niz promocija knjiga, održana manifestacija ”Dani dijaspore”. BKC Živinice u novembru je producirao i svoj projekt “Vrh svijeta – DJ Šampinjon“ autora Muharema Vojnikovića Muhe, koji ne prestaje mamiti osmijehe našoj dječici, te u proljeće kreće na mini turneju. Trenutno se radi na osnivanju prvog centra za zdravo i kreativno odrastanje, koji je koncipiran tako da djeca kroz igru i zabavu uče o umjetnosti. Aktivnosti kojim će se djeca moći baviti u BKC-u su jezici, balet, sviranje, muzika, gluma, slikanje, bibliotekarstvo, pisanje, a predavači će biti eminentni stručnjaci iz oblasti umjetnosti i jezika. Bit će ovo jedintven primjer u BiH gdje će mladi na jednom mjestu imati sve segmente umjetnosti i obrazovanja. Upis je trajao od 1. februara, a Centar je počeo sa radom već 1. marta.
Za centar za zdravo i kreativno odrastanje vlada neočekivano interesovanje. Prijave stižu i iz drugih gradova. S ciljem da ih otrgnu iz zarobljeništva sajber svijeta u BKC Živinice odlučili su da cijeli objekat stave na raspolaganje djeci i omladini.
No, to nije sve i april će u Živinicama biti u znaku mladih kroz Festival srednjoškolskog teatra BiH. 7. marta ocekuje “Ludilo u dvoje” komedija u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Musija i Mirza Bajramovic. Ulaz na predstavu ce biti slobodan, a generalni pokrovitelj je Načelnik Opcine Zivinice Samir Kamenjakovic. 13.marta nas očekuje veče filmova za djecu, 14.marta u saradnji sa Srednjom muzičkom školom koncert klasične muzike, a u drugoj polovini marta uslijedit će jos jedna premijera GP Živinice “Potjera”. U BKC radi se na i na novoj predstavi za djecu pod nazivom „Kako je nastalo prvo pismo“ koja će, kako je planirano i otvoriti Art kids festival.