Cerska, selo mljekara i dobrih ljudi

Stanovnici Cerske danas se većinom bave proizvodnjom mlijeka, terenskim i građevinskim radom te nešto malo i poljoprivredom. Ovdje, nakon rata, živi oko 75 porodica. Više se i ne smatraju povratnicima jer su se svojim domovima vratili prije nekih 17 godina. Danas žele da asfaltiraju još jedan dio trase od škole prema zaseoku Gobelje te su tom cilju i okrenuti.

Život na selu je bio težak u doba nekadašnje Jugoslavije a čini se da je danas još teži, uprkos usponu tehnologije i razvoju poljoprivrednih mašina. Selima danas nedostaju asfaltirani putevi, što kao otežavajuće ističu proizvođači malina i mlijeka. Čini se da ni u Cerskoj nije drugačije. Ipak, pomaci su vidljivi. Do  sada je ovdje asfaltirano oko 7 kilometara puta. Mještani ističu potrebu asfaltiranja  još kilometar i po puta koji vodi od mjesne škole do Gobelja. Mještani su spremni da učestvuju u izgradnji. Uslov je da federalno ministarstvo podrži  projekt asfaltiranja ove dionice. Treba napomenuti da je ovo ministarsvo finasiralo izgradnju puteva od Gobelja prema brdu Hodžića, od Luka do Muškića te  putni pravac od Novog naselja do Hasanovića.

  • U ovoj godini nam je cilj da na glavnoj dionici spojimo ova dva dijela od 1500 m. Mi znamo da federalno ministarstvo daje za 1200 metara sredstva a mi bi dalje. Ovom prilikom pozivam ministarstvo da nas rangira bliže, rekao je predsjednik MZ Cerska, Ševko Gobeljić.

Ovo je poljoprivredni kraj ali je voćarstvo je slabije zastupljeno. Stanovnici Cerske se uglavnom bave proizvodnjom mlijeka. Sve je počelo 2008. godine kada je mjesečna proizvodnja bila oko 4000 litara mlijeka. Prošle godine, za jedan mjesec su znali isporučiti i 47 hiljada litara mlijeka. Devetnaest Cerana od ovog posla danas donosi prihode u kuću. Jedan od njih je Mevludin Sejmenović, koji trenutno ima devet grla stoke.

  • U prošloj godini nas je bilo dvadeset koji smo radili mlijeko. predali smo 520 hiljada litara mlijeka. Poso je težak. nema se neke računice. To je preživljavanje, za osnovne potrebe života. Da skrparimo za nešto više – nema. To je realno stanje, veli nam Mevludin.

U Cerskoj već deset godina postoji džemat koji okuplja mještane u različitim akcijama.

  • Iz džamije izlaze sve naše pozitivne aktivnosti. Ovdje se oikupljamo, družimo, odavde pokrećemo sve naše inicijative, bilo da se radi o vjerskim aktivnostima ili onim društvenim, koje su važne za naše povratnike, potvrdio nam je efendija Muamer Jusupović.

Na kraju, treba napomenuti da u Cerskoj ima dosta mladih parova i djece. I oni se nadaju da to znači nešto te da bi i vlasti trebale više obratiti pažnju na ovo naselje.

Pročitajte...