Čestitamo kolegama Svjetski dan sportskih novinara

Danas je svjetski dan sportskih novinara. Kad pratimo sportaše, kad smo vezani za neke sportske događaje, nikad nismo i ne trebamo mi, sportski novinari, biti u prvome planu. Kako se mijenja tehnologija tako se i uslovi rada mijenjaju pa je sve više medija i mogućnosti za prezentaciju sporta i sportaša. Informacije iz cijelog svijeta su dostupne svima gotovo na isti način kao i novinarima.Jedan od kriterija za definisanje javnosti pa i sportke je meritornost, a u dobroj  mjeri gotovo   svi smatraju da su merotorni u ovoj oblasti, pa se tako pojavljuju i različite informcije o istom dogadjaju.

Sport je u sferi interesovanja brojne populacije svih uzrasta pa su svjetska nogometna prvenstva, olimpijade i drugi veliki sportski dogadaji u svijetu među nagledanijima.Ulaznice se nabavljaju par godina prije početka, a direktni prijenosi su na samom vrhu gledanosti.

Kod nas u Bosni i Hercegovini je sve to još na nižoj razini, ali to je odraz društvenih zbivanja u svemu pa i u sportkom novinarstvu. Sportski novinari objavljivanjem u medijima, te pisanjem različite sportske literature ostavljaju svjedočenja za sva vremena.

Biti sportski novinar zapravo je puno više od samog obavljanja posla. To svi mi koji se sportskim novinarstvom bavimo znamo”. Čestitke  kolegama ma gdje bili.

 

Pročitajte...