Četiri puta više nego do sada: UEFA će podijeliti 24 miliona eura klubovima Lige prvaka za žene

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Evropska nogometna federacija (UEFA) podijeliti će klubovima nove Lige prvaka za žene 24 miliona eura što je četiri puta više od iznosa koji trenutačno odlazi u ženske klubove diljem Europe.Ovo značajno povećanje rezultat je UEFA-inog redizajna Lige prvaka za žene, što uključuje centralizaciju sponzorstva i medijskih prava od grupne faze nadalje.

Od iduće sezone u Ligi prvaka za žene će prvi put u takmičenju po grupama nastupati 16 klubova. UEFA je saopštila i kako će svaki od klubova u grupnoj fazi zaraditi najmanje 400.000 eura.

“Video Assistant Referee” (VAR), koji je korišten samo u finalu ženskog takmičenja, od sljedeće će se sezone koristiti od četvrtfinala, dodali su iz Nyona.

“Današnja najava predstavlja golem korak naprijed za nogomet. Novi model finansijske raspodjele takmičenja ojačat će cjelokupnu profesionalnu žensku igru ​​širom Evrope”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“To je također savršen primjer kako je europski sportski model presudan za dugoročni razvoj nogometa. Razvoj ženskog nogometa ne bi trebao biti vođen kratkoročnim dobicima, već dugoročnim vizija,” dodao je Čeferin, prenosi Hina.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno