Četvrti val u Sloveniji se smiruje

U SLOVENIJI su u zadnja 24 sata potvrđene 2224 zaraze koronavirusom, a epidemiološko stanje i dalje se smiruje, dok broj hospitaliziranih počinje stagnirati.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je u subotu da je smanjen i broj aktivnih zaraza u odnosu na prethodni dan za 1446 slučajeva, a manja je i 14-dnevna incidencija (1900 zaraza na sto tisuća stanovnika) te sedmodnevni prosjek broja zaraza u jednom danu (2489 slučajeva). Broj hospitaliziranih je i dalje vrlo visok, premda pokazuje znakove  stabilizacije stanja.

Vlada je objavila da je u bolnicama trenutno 1120 oboljelih, od čega 284 njih na intenzivnim odjelima. Najmlađi hospitalizirani na covid-odjelu ima 26 godina, a na intenzivnom odjelu 31 godinu.

U zadnja 24 sata od posljedica covida-19 preminule su 23 osobe, objavila je slovenska vlada u subotu.

Kako navode slovenski mediji, nakon što je uporabu Pfizer-BioNTechova cjepiva za djecu odobrila EMA, i slovenska vlada priprema cijepljenje koje se već odvija u više drugih država u Europi i svijetu.

Najavljeno je da će dječje doze cjepiva u zemlju stići idući mjesec i da će cijepljenje obavljati pedijatri.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž iz berlinske klinike Charite izjavio je za Slovensku televiziju da se u Njemačkoj djeca cijepe već neko vrijeme i da je to odlučeno zato što je problem što, nakon zaražavanja, unatoč blažim simptomima, mogu zaraziti odrasle.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je do sada cjepivima zaštićeno 54.3 posto populacije, što se smatra preniskim.

(RTVTK/index.hr)

Pročitajte...