Cijene liječenja od oboljenja COVID-19

Oporavak od zaraze koronavirusa je dugotrajan, ali i skup. Za jednu tročlanu porodicu na mjesečnom nivou potrebno je izdvojiti značajnu sumu novca za nabavku  vitamina, suplemenata i medikamenata. Najčešće su to  vitamini C,D, selen i cink . Navedeni suplemetni nisu obavezni, ali su neophodni za jačanje i  održavanje imuniteta.

Autor: Dino Dropić

Liječenje od koronavirusa zahtijeva kupovinu vitamina i suplemenata, a zavisno od kliničke slike zaraženih i korištenje raznih antibiotika. Nabavka pomenutih lijekova preststavlja veliki udar na džep svakog prosiječnog građanina.  U razgovoru sa osobama koje su se oporavile od zaraze koronavirusom,  kako bi održali imunitet i izlječili se, primjerice tročlana porodica  zna izdvojiti blizu 500 KM. Iz Gradske apoteke Tuzla ističu koje preparate stanovništvo najčešće koristi, ali i preporučuju neophodne vitamine.

 “ U ovo doba koronavirusa najčešće što preporučujemo našim pacijentima kao preventiva to su vitamini C, D, zatim suplementi  cinka, selena, dosta toplih napitaka i uvijek imati kod kuće neki antiperetek za snižavanje temperature i bolovima u mišićima i zglobovima. Može se primjetiti da svakodnevno se traže ovi rpeparati. Znači kada ispiju ponovo kupuju, nadopunjavaju. Ljudi se jednostavno boje, žele da spriječe. Uvijek kažu bolje spriječiti nego liječiti. Mišljenja sam da treba sam malo pojačati taj imunitet da bi se lakše podnijela bolest ako dođe. Antibiotici ako trebaju to doktori procijene. Ako se radi o nekim upalnim procesima i najčešće su to azitromicini na početku. Kasnije ima još nekih kombinacija antibiotika, ali to ljekari odluče šta dalje”, istakla je Lejla Berbić, magistar farmacije iz Gradske apoteke Tuzla.

 Jedna od onih koja se oporavila od koronavirusa je i Šahza Beganović. Obostrana upala pluća, kašalj, gubitak apetita i slabost, simptomi su s kojima se svakodnevno borila. Tokom liječenja koristila je razne vitamine i propisane antibiotike za koje je morala izdvojiti značajnu sumu novca.

 “ Prva sam koja sam bila zaražena u svojoj firmi. Mogu vam reći da je to liječenje dosta skupo. Dosta treba izdvojiti novca ako želite da  brzo ozdravite i da ne zaglavite u bolnici. Imala sam upalu pluća sa obje strane. Pulmolog mi je prepisao antibiotike koji su naravno na listi, ali sve ostalo što morate kupiti je jako skupo.  Ne znam recimo penzioneri koji imaju jako male penzije kad se zaraze, ja ne znam kako oni izađu na kraj jer ipak je to skupo liječenje”, rekla je Šahza Beganović.

 Kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom među stanovništvom, neophodno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, ističu zdravstveni radnici.  Vitamini, zdrava ishrana recept su za održavanje i jačanje imuniteta u borbi sa pandemijom koronavirusa.

 

Pročitajte...