CIK/Bakalar: Dobili smo prijavu inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, saradnja s tužilaštvima i policijom malo škripi

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Željko Bakalar potvrdio je za Faktor da je u ovu instituciju stigla prijava inicijative “Moja adresa: Srebrenica” o registraciji lažnih glasača putem pošte iz Srbije.

Jučer sam putem medija vidio da inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” ima određene pritužbe, a danas nešto prije 12 sati dobili smo njihovu prijavu. Proslijedio sam je nadležnim službama, vidjet ćemo šta sadrži. Na predstojećim Lokalnim izborima u BiH imamo rekordan broj prijava glasača izvan BiH. U sistem je zasad unesena jedna četvrtina, a naše službe rade u dvije smjene kako bi to što prije završili – kaže Bakalar.

Ističe kako u suzbijanju bilo kakavih predizbornih malverzacija i nepravilnosti moraju, pored CIK-a BiH, učestvovati i druge državne institucije.

– Tu, prije svega, mislim na saradnju s tužilaštvima i policijom, koja, moram to naglasiti, malo škripi. Neophodno je da ove institucije nakon što dobiju naša zapažanja i izvještaje reagiraju brzo, kako bi se bh. javnosti poslala jasna poruka da će svaka nepravilnost biti sankcionirana – smatra Bakalar.

( RTVTK/FAKTOR/

Pročitajte...