CIK BiH – Uništenje starog i izrada novog sita (alata) za izradu vodenog žiga

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić sutra će u Sloveniji u kompaniji “Radeče papir nova” d.d. Radeče prisustvovati uništenju sita koje je služilo u izradi papira za glasačke listiće za lokalne izbore 2016. godine.

Uništenje će biti izvršeno žarenjem pomoću otvorenog plamena. Sve će biti dokumentovano fotografijama koje će biti prilog zapinika o uništenju sita, saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da će nakon uništenja starog, sa istom kompanijom biti potpisan ugovor o izradi i čuvanju novog sita (alata) za izradu vodenog žiga za proizvodnju papira koji će se koristiti pri štampanju glasačkih listića za Opće izbore 2018. godine.

Vlasnik sita za izradu vodenog žiga je Centralna izborna komisija BiH, što će biti regulirano potpisanim ugovorom, kao i ostala pitanja u vezi zaštite, korištenja i čuvanja sita (alata) za izradu vodenog žiga.

Hadžiabdić će tokom boravka u Sloveniji do u detalje precizirati i dogovoriti dodatne mehanizme zaštite cijelog procesa, prije svega kontrole izrade papira, kao i svih drugih radnji, sve do transporta papira u Bosnu i Hercegovinu, a sve po već ranije utvrđenom planu aktivnosti.

Fotografije uništenja sita CIK BiH će objaviti sutra nakon uništenja i bit će dodatak današnjem saopćenju na web stranici Komisije, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BIH.

Pročitajte...