CK TK: Sedamdeset volontera pružalo pomoć učesnicima Marša mira

Sedamdeset volontera i uposlenika Crvenog križa Tuzlanskog kantona učestvovalo je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru „Marša mira 2019“. Pružili su pomoć u zbrinjavanju žuljeva i povreda, drugih usluga prve pomoći, kao i transporta učesnika koji zbog povreda i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga. U CK TK Kažu da su ponosni na svoje volontere koji su i ove godine dali svoj doprinos u obilježavanju 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice “Zaštićene zone UN-a”.Volonteri Crvenog križa TK koji su učestvovali u praćenju Marša mira bili su podijeljeni u pet ekipa Prve pomoći sastavljeni od po pet članova. Vrijedno su radili kako bi i ove godine odgovorili zadatku i bili od pomoći onima koji su tokom ovog, nimalo lakog pohoda, imali povrede.
Za potrebe rada u mjestima noćenja formirana je jedna ekipa Prve pomoći. Zbog loših vremenskih uslova rad im je bio otežan. To ih nije omelo da svaku intervenciju obave stručno i na vrijeme.
U koordinaciji sa organizatorom dio volontera je bio uključen u distribuciju vode i sokova koje je za učesnike Marša obezbijedio Crveni polumjesec.
Ponosni su i na činjenicu da im je, Aldina Karić iz Lukavca, žena koja je svojom rukom isheklala petsto cvjetova Srebrenice, ukazala povjerenje i predala cvjetove da podijele učesnicima marša i članovima Crvenog križa.

Pročitajte...