Članovi Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK podržali analizu sadržaja udžbenika iz predmeta Društvo

Članovi Komisije za obrazovanje i nauku Skupšine Tuzlanskog kantona na današnjoj su sjednici razmatrali nekoliko predstavki žalbi koje su upućene na nadležne adrese na daljnje postupanje. Razmatran je i problematizirani dio sadržaja u udžbeniku iz nastavnog predmeta Društvu, koji se koristi u petim razrednima osnovnih škola na TK.

Zbog neadekvatne i neuklađene terminologije, pogrešnih naziva državnih organa u udžbeniku iz nastavnog predmeta Društvo za pete razrede osnovnih škola, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK već je pokrenulo korake koji vode ka reviziji sadržaja… Svoju podršku aktivnostima Ministarstva danas su jednoglasno dali i članovi Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK…

– Smatramo da sadržaj nije usaglašen, odnosno da ne predstavlja činjenično stanje, odnosno da upotreba ovako spornih termina može izazvati druge društveno-političke konotacije – ističe Mirela Memić, predsjednica Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine TK.

Na sjednici je otvorena i tema međuvršnjačkog nasilja u školama na TK, te postupanju u takvim slučajevima. Budući da na TK već postoji Protokol o prevenciji i postupanju u slučajevima nasilja među i nad djecom, traženo da je taj akt bude dostupniji.

– Donesen je zaključak da se Protokol o procesu suzbijanja vršnjačkog nasilja ponovo aktuelizira u osnovnim i srednjim školama i učini dostupnim za sve učenike, ali i njihove roditelje – naglašava Memić.

Pročitajte...