Članovi međunarodne zajednice podržavaju proces pomirenja i izgradnje povjerenja

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, te ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Švedske snažno podržavaju akt premještanja uništenog oklopnog transportera u općini Maglaj, koji je nedavno pretvoren u spomenik palim borcima i civilima Mjesne zajednice Ulišnjak.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Općine Maglaj, MZ Ulišnjak i udruženja ratnih veterana u općini Maglaj zajednički su donijeli tu važnu odluku, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi taj odlučujući korak predstavlja još jedan primjer pozitivne uloge koju Općina Maglaj igra u unapređenju procesa pomirenja u Maglaju i šire.

Ono što je najvažnije, vlasti su se složile da odaju počast palim borcima, pažljivo izbjegavajući polarizujuće elemente, osiguravajući tako međusobno poštovanje i povjerenje u zajednici. Takvo vodstvo je upravo ono što je potrebno za stabilnu i prosperitetnu budućnost BiH. Međunarodna zajednica nastavit će pružati podršku onima koji poduzimaju značajne korake za unapređenje pomirenja i promociju međusobnog razumijevanja, navedeno je u izjavi.