Članovi Predsjedništva BiH primili u posjet princezu Viktoriju i princa Daniela

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić te Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas krunsku princezu Viktoriju, prestolonasljednicu Švedske, i princa Daniela od Švedske.

Komšić, Džaferović i Dodik izrazili su zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lövin te zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije države, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta.

Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i poduzetništvo, te učešće mladih.

Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja zraka i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem na kojem možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pročitajte...