Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel, tema razgovara Izborni zakon

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u Briselu će boraviti od 31. januar do 2. februara, a odlaze upravo na poziv Junckera i EPP-a.

Odlazak u Brisel uslijedit će nakon Izetbegovićeve posjete Turskoj gdje će zajedno s Aleksandrom Vučićem razgovarati s Recepom Tayyipom Erdoganom. Nije poznato da li će član Predsjedništva BiH i s predsjednicima Srbiej i Turske razgovarati o istoj temi.

Podsjećamo, o Izbornom zakonu u BiH s Erdoganom je prilikom nedavne posjete Turskoj razgovarala i Hrvatska predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a Erdogan je nakon sastanka kazao da su promjene zakona unutrašnje pitanje BiH i da se u taj proces niko neće miješati. Da podržava politiku nemiješanja u unutrašnje pitanje BiH Grabar-Kitarović je potvrdila prilikom nedavne posjete našoj zemlji.

Podsjećamo, Rezolucijom o Bosni i Hercegovini koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope nedavo usvojila bh. vlasti se pozivaju da najkasnije šest mjeseci prije održavanja Općih izbora usvoje novi Izborni zakon.

Izmjene izbornog zakona su jednog od ključnih pitanja koje u posljednjih nekoliko godina pritišće političku scenu u našoj zemlji, a o kojem se nerijetko raspravlja s liderima susjednih i evropskih zemalja. Izmjene je potrebno uskladiti i s Ustavom BiH, ali i s neimplementiranom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”.

Također, međunarodna zajednica u BiH uz ekspertsku pomoć OHR-a već mjesecima organizira razgovore političkih aktera u BiH s ciljem postizanja kompromisa.

U Zastupničkom domu postoje dva prijedloga izmjena Izbornog zakona i to prijedlog HNS-a, odnosno HDZ-a BiH te prijedlog SDA.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...