Članovi Rafting kluba “Tuzlak” očistli dio obale jezera Modrac

Mnogi Tuzlaci se sa nostalgijom sjećaju Jezera Modrac, naselja Kiseljak i njegovih brojnih izletišta i kupališta. Danas je situacija mnogo drugačija jer su Panonska jezera su odvukla kupače, a jezero na Šićkom Brodu izletnike. Ipak Modrac je i dalje je ostao omiljeno sastajalište ribara. Oko jezera ne postoje službe koje vode brigu o čistoći i uklanjanju otpada, pa se vremenom stvorile nestvarne ružne slike čovjekovog prisustva.
Rafting klub Tuzlak je odlučio da bar jedan dio njegove obale temeljito očisti i da primjer kako uz malo truda može sve biti drugačije i ljepše. Izbor je pao na lokaciju koju ribari zovu “kamenjar”, lijep predjel obrastao četinarima.
Dugotrajna suša je ogolila obalu i odmah po dolasku smo zatekli pravu razmjeru ljudske nebrige. Razbacane flaše, konzerve i PET ambalaža su očigledno tu već mjesecima. Već ranije smo sa firmom “Eko život” d.o.o., koja je podržala ovu ekoakciju i koja je ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom za FBiH, detaljno dogovoriili njegovo zbrinjanvanje i recikliranje.
Sitna kišica je rominjala, ali to ipak nije omelo 10 volontera Rafting kluba “Tuzlak” u njegovim namjerama. Korak po korak krećući se obalom punili smo vreće i pri tome selekcionisali PET ambalažu, staklo i metal u zasebne vreće. Za nepuna tri sata prikupljeno je 75 vreća prepunih asmbalaže, navedeno je u informaciji Raftung kluba “Tuzlak”.

Pročitajte...