Cormack: Dodik treba prestati da konstantno vuče BiH unazad

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) – Odluka o stavljanju predsjednika Republike Srpske na američku “crnu listu” je politička odluka američke vlade. To je odluka koja je donesena od brojnih agencija američke vlade i na vrlo visokom nivou, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Da li će i kako Milorad Dodik postati poželjan sugovornik, naglasila je, na njemu je da odluči.

– Američka politika u BiH je vrlo jasna. Mi podržavamo ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, Dejtonski ustav ove zemlje, put koji je Bosna i Hercegovina izabrala ka euroatlantskim integracijama i ukoliko on bude odabrao da radi na pozitivnom napretku BiH, za građane BiH, kao što često kažem – mi smo spremni da radimo sa svim liderima koji dijele ove ciljeve – kazala je Cormack.

Poručila je da je bitno reći vrlo jasno da se ovdje ne radi o Republici Srpskoj niti o građanima RS-a. Vlada SAD-a sarađuje opsežno sa građanima u RS-u i sa institucijama entiteta RS, kroz brojne projekte i programe USAID-a, recimo, kroz program Farma 2, koji je veliki ekonomski projekat, ali i kroz brojne druge.

– Zapravo, želim reći da je jako važno imati na umu i podatak da je gospodin Dodik sam izabrao sve ovo što se dešava. Potrebno je naprosto da odustane od svojih ciljeva da konstantno vuče BiH unazad, govori o secesiji, da se protivi izabranom putu zemlje ka euroatlantskim integracijama – kazala je, između ostalog, ambasadorica Cormack za “Oslobođenje”.

(FENA) F.F.

Pročitajte...