Čović: Moramo izbjeći dodatnu krizu zbog priljeva migranata (VIDEO)

Predsjedništvo Hrvatskog narodnoga sabora (HNS) BiH je na sjednici u ponedjeljak razgovaralo uz ostalo i o migrantskoj krizi, prema kojoj se, po ocjeni predsjednika HNS-a Dragana Čovića, ne može odnositi kako se odnosilo proteklih godina.

-Moramo izbjeći bilo kakvu dodatnu političku i sigurnosnu krizu zbog priljeva mnogo većeg broja migranata koji idu za Europu. Posebno je to iskušenje za nas- kazao je u ponedjeljak nakon sjednice HNS-a BiH u Mostaru Dragan Čović.

Poručio je svim kolegama koji čine izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama ali i opoziciji da slično djeluju po ovom pitanju.

“Dobili smo preglede od državne granične službe šta treba. Moraju se donijeti propisi da ljudi koji ulaze u BiH ne šetaju po državi mjesecima dok se ne riješi njihov status, a kako ćete to riješiti kad ne znate tko je ušao i osobne podatke tih ljudi. Oni će u budućnosti morati biti zaustavljeni na granici i dobiti 24 sata dok se odgovori na njihove zahtjeve- kazao je Čović.

Ocijenio je kako je to isto tako velika mogućnost zarade ili djelovanja kriminalnih grupa koji trguju ljudima i ometaju, kako je kazao, “ovo malo državnog aparata što funkcionira”.

Predsjednik HNS-a BiH je najavio u srijedu u Mostaru razgovore HDZ-a i SDA, rekavši da će biti riječi o aktualnoj političkoj situaciji i Izbornom zakonu kao cjelini.

Komentirajući pitanje je li to početak razgovora, Čović je rekao kako će procjeniti u srijedu nastavljaju li se oni ili je kraj.

-U srijedu ako se dogovorimo oko paketa Izbornog zakona koji će riješiti pitanje legitimnosti i Mostara i svih presuda, onda ima smisla još 15-20 ili mjesec dana raditi. Procijenit ćemo u srijedu ima li od toga nešto ili ne ili želje da se dogovaramo pa ćemo onda znati je li kraj ili nastavljam razgovore – kazao je Čović.

Dodao je također kako nema dvojbe da će izbori u Mostaru biti.

-Time dajemo mogućnost da BiH pravi jedan europski iskorak dalje, u suprotnom ste u problemu kada je u pitanju integracijski put BiH- ocijenio je Čović.

Govoreći o problematici mostarskoga Aluminija čiji su pogoni ugašeni 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, Čović je izrazio nadu kako bi se i do kraja godine mogao napraviti jedan tržišno održiv projekt koji može funkcionirati bez pretjeranog utjecaja politike.

-Postoje dva ozbiljna partnera. Jedan koji želi aluminijski kombinat uzeti u najam u naredne dvije godine i drugi koji razmišlja da se do kraja godine može pokrenuti čitav kombinat bez utjecaja države, bez bilo kakvih poticaja oko struje na tržišnim osnovama i čak s procjenom da se u devetom mjesecu može pokrenuti kompletna i elektroliza i ljevaonice-rekao je Čović.

Dodao je kako će se po tom pitanju uključiti u onoj mjeri u kojoj može zaštiti interese Aluminija kako bi što prije profunkcionirao na tržišnim osnovama.