Čović potvrdio da Mogherini, Hahn i Juncker 28. februara dolaze u BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i zvanično je najavio da će 28. februara BiH posjetiti visoki dužnosnici Evropske unije kojima će biti uručeni finalizirani odgovori na Upitnik Evropske komisije.

U BiH bi tada trebali doći visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, komesar EU za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Čović je naglasio da činom završavanja odgovora na Upitnik EK imamo formalno sve da bi BiH dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Napomenuo je i da svako ima pravo da komentira sve ono što se nalazi u Strategiji o zapadnom Balkanu, ali ono što je on pročitao iz tog dokumenta je da BiH može biti u prvoj grupi zemalja na putu ka EU ukoliko to želi te je pozvao i ostale da vide gdje je BiH u odnosu na ostale zemlje regiona.

Čović je potvrdio da su članovi državnog Predsjedništva na današnjoj sjednici sve tačke dnevnog reda jednoglasno usvojili, a među njima je bilo i ispunjavanje uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjedavajući Čović izrazio je očekivanje da će već na narednoj ministarskoj konferenciji u aprilu biti prepoznati napori BiH u tom smislu te da će biti pozitivnih efekata.

Na sjednici su razriješeni i imenovani generali, a od 13 dosadašnjih pet je otišlo u penziju, dok je na lični zahtjev 20 brigadira također otišlo u penziju zbog novog Zakona o penzijskom-invalidskom osiguranju.

Pročitajte...