Čović: U dvanaestom mjesecu aktivirat ćemo MAP

MOSTAR, 19. oktobra (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je u četvrtak radni sastanak s premijerom i članovima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojem se razgovaralo o općem stanju u tom kantonu te o izvršenim i preostalim obavezama na putu ka dobivanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Po riječima premijera HNK-a Nevenka Hercega, na sastanku je, uz ostalo, bilo riječi i o postavljanju i ostvarenju strateških ciljeva kantonalne Vlade, o njenim prioritetima te o onome što treba slijediti u narednom periodu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović pohvalio je rad izvršne vlasti koja, kako je kazao, radi u dosta zahtjevnim političkim uslovima, izrazivši stav kako Vlada HNK ima punu potporu oba vrha političkih stranaka (SDA i HDZ-a BiH).

Dodao je kako su osnovne teme euroatlantski put BiH, usvajanje proračuna za narednu godinu do kraja ove godine te pitanje popunjavanja upitnika EK.

– Ako bi ova tri uvjeta bila ispoštovana ne sumnjam da bi dobili pozitivan odgovor – poručio je Čović.

Govoreći o “tehničkim pitanjima” koja nisu riješena između dvije stranke (SDA i HDZ BiH), Čović je poručio kako treba pričekati izbore sljedeće godine pa onda sjesti i riješiti sva otvorena pitanja.

Na novinarsko pitanje o neodržavanju sjednice Skupštine HNK-a na kojoj su se trebali razmatrati amandmani na Ustav HNK-a kojima bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan, a koja nije održana zbog nedolaska hrvatskih zastupnika, Čović je odgovorio kako HDZ BiH smatra da se konstitutivnost sva tri naroda mora osigurati u cijeloj BiH, ali da neke stranke pokušavaju to pitanje zlorabiti u predizborne svrhe.

– Imam osjećaj da kalkulacije političkih stranaka koje čine opoziciju, a pomalo i stranaka pozicije (ponekad ne znam tko je na jednoj, a tko na drugoj strani), idu u pravcu otvaranja novih prijepora na ovom prostoru. Naravno da tome nećemo dati doprinos jer smatramo da pitanje konstitutivnost naroda zaslužuje malo drukčiji red i pažnju od ovoga predizbornog cirkusa – dodao je.

Kada je u pitanju problem neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, koji već godinama opterećuje hrvatsko-bošnjačke odnose u Federaciji BiH, Čović je ponovio stav da su se izbori u Gradu na Neretvi trebali održati u isto vrijeme kao i u drugim sredinama i po istim pravilima.

– Pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanje Doma naroda i izbori u Mostaru moraju se definirati kroz izmjene Izbornog zakona. Mislimo da se to treba uraditi do kraja godine. Mi smo svoj prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva iznijeli i pozivamo sve partnere, iz opozicije i iz pozicije, koji sjede u zastupničkim klupama, da daju svoj doprinos i da korigiraju ono što smo mi predložili. Neka konačno kažu svoj stav, a ne da stoje po strani – poručio je Čović.

Nije posebno želio komentirati rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, istaknuvši kako će “komentare prepustiti političkim analitičarima”.

– Ja sam prije sedam ili osam dana razgovarao s predstavnicima RS-a i cjelokupna javnost zna da postoji plan političke aktivnosti, koja je dio strategije jedne političke opcije, i kolikogod mi o tome šutjeli ili govorili ona se odvija kako se odvija. Moj cilj je da mi dobijemo MAP u dvanaestom mjesecu i dobit ćemo ga – kazao je Čović.

Dodao je kako je Crna Gora unatoč protivljenju dijela političkih stranaka postala članica NATO saveza.

– Naš jedini put je euroatlantski put, iako mi uvažavamo stavove srpskog naroda – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(FENA) R.G.

Pročitajte...