Čović: U srijedu se nastavljaju pregovori o uspostavi Vijeća ministara (VIDEO)

POLITIKA

Čović: U srijedu se nastavljaju pregovori o uspostavi Vijeća ministara (VIDEO)

Foto FENA/Emanuel Soča

MOSTAR, 4. ožujka (FENA) – Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj u ponedjeljak u Mostaru, razgovaralo se o uspostavi Glavno vijeća i radnih tijela te organizacije, a bilo je riječi i o procesu konstituiranja vlasti.

– Razgovarali smo i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te o rješavanju pitanja uspostave izvršne vlasti na svim razinama gdje smo iskazali svoju opredijeljenost da se što prije uspostavi vlast, ali na principima koji su prethodno vrlo jasno dogovoreni – kazao je Čović novinarima nakon konstituirajuće sjednice.

Dodao je kako se nada da će pronaći partnere s kojima će moći promijeniti Izborni zakon BiH.

– Vjerujem da ćemo u srijedu imati sastanke u Sarajevu s grupacijama političkih stranaka u vezi Vijeća ministara i dosta sam optimističan, vjerujem da bi u ovom mjesecu trebali imati predsjedatelje, ali i kompletan saziv Vijeća ministara. Na sastanku će sigurno biti SNSD i SDA, a mislim da će domaćin ovaj put biti gospodin Dodik – kazao je Čović.

Kad je u pitanju uspostava županijskih vlada, Čović je posjetio kako su ostale još dvije županije u kojima nije formirana nova vala, a to su Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska županija.

– To je apsolutno u našim rukama i vjerujem kako ćemo taj posao završiti u ovom mjesecu jer nema niti jednog razloga da to tako ne bude – poručio je Čović.

Osvrnuo se i na pitanje dobivanja kandidatskog status Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Europskoj uniji, kazavši kako ne zna kada će se to točno dogoditi.

– Bosna i Hercegovina trebala je imati kandidatski status u travnju ili svibnju prošle godine, morala je aktivirati akcijski plan u srpnju prošle godine i bez obzira što će netko kazati, mi smo ispunili sve nužne uvjete koji su bili postavljeni pred sve druge članice u ovoj fazi. Prije novog saziva unutar Europskog parlamenta, odnosno svih institucija Europske unije, mislim da nije realno da dobijemo kandidatski status – kazao je Čović.

Pročitajte...