Crna predviđanja: Od jeseni veći broj srednje i teško oboljelih

Institut za javno zdravstvo RS će u narednih nekoliko dana vjerovatno razmisliti o određenim promjenama strategije kada se govori o postupanju sa osobama koje su pozitivne na virus korona u RS, najavljuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić.

Institut će, objašnjava, najvjerovatnije dati preporuke kako da se kapaciteti u narednom periodu preusmjere na one koji su teško i teže oboljeli, odnosno da u tom smislu treba prilagoditi bolničke kapacitete.

– To je ujedno i priprema za sezonu koja će krenuti od oktobra i novembra, kada ćemo očekivati veći broj srednje i teško oboljelih, ne samo od korone, već i od influence, te se u tom smislu i pripremamo, kako Vlada, tako i zdravstvene ustanove. To su aktivnosti kako s aspekta zaštite i fokusa na zdravstvene radnike, tako i s aspekta zaštite i fokusa na ljude koji su u kolektivnim smještajima, kao što su starački domovi, kazneno-popravni zavodi ili vrtići. Dakle, fokus će biti da u narednom periodu povedemo računa i imamo nadzor nad tim ustanovama, a samim tim se pripremamo i za oktobar i novembar – kaže Šeranić.

Pročitajte...