Crnadak: Nismo bili obaviješteni o sankcijama Nikoli Špiriću

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je danas da to ministarstvo nije imao informacije da će poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikoli Špiriću i njegovoj porodici biti uvedene sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

– I ja sam za to čuo sinoć. Koliko sam vidio iz medija, radi se o jednoj aktivnosti koja je provedena po posebnom američkom zakonu, koji oni koriste kada se radi o osobama upletenim u ekstremne slučajeve korupcije. Tu odluku je potpisao američki državni sekretar Mike Pompeo – rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da je MUPRS uradio negativnu stvar, jer je izdao pasoš BiH Elvisu Keljmendiju.

– Strašno negativne reakcije su u međunarodnim krugovima. Poštujući institucije i BiH i RS nije niko ništa iskazivao zvanično, ali u nezvaničnim krugovima se čuje da je RS time dobila jedan veliki šamar. Vjerovatno bi i Pablu Escobaru dali pasoš da je živ – ustvrdio je.

Pozvao je predsjednika RS-a Milorada Dodika da javno odgovori da li vrh RS stoji iza takvih poteza MUPRS-a i da li podržava da Keljmendi nosi pasoš BiH, izdat u Policijskoj upravi Zvornik.

Negirao je da je on službenim automobilom dovezao odbornika PDP-a Draška Stanivukovića u Čelinac, gdje se prije dva dana dogodio incident tokom polaganja kamena temljeca za lokalni most te vratio u Banju Luku.

Crnadak je rekao da nisu tačne izjave koje tim povodom iznio ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

– Veoma je opasno za RS da ima ministra unutrašnjih poslova koji laže. Takav profil osobe nikada ne bi smio da bude ministar – ustvrdio je Crnadak.

Tvrdi da je Lukač “jučer prijetio djeci, koja se bave određenim aktivizmom” te ga pozvao da to ne radi.

– U Čelincu sam bio da posjetim dvoje djece koje su maltretirali Lukačevi ljudi i obezbjeđenje Milorada Dodika i držali ih satima – ustvrdio je Crnadak.

(RTVTK/FENA) F.F.