Crnadak: Odluka vlasti u Prištini suprotna principima slobodne trgovine u regionu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je odluka vlasti u Prištini o uvođenju posebne takse od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze iz BiH u potpunoj suprotnosti s principima slobodne trgovine u regionu, kao i sa generalnim principima unapređenja regionalnih odnosa.

Dodao je da će BiH na tu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), a on će tražiti da ta odluka Prištine bude uvrštena na dnevni red Sastanka ministara vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke koji će 29. i 30. novembra biti održan u Crnoj Gori.

– Očekujem da će ova odluka naići na sveopštu osudu u regionu, jer se radi o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na cijeli region, nego samo na dvije zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci – rekao je Crnadak.

Nada se da će odluka prištinskih vlasti proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, kako bi to pitanje što prije bilo prevaziđeno, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(RTVTK/FENA) D.V.