Cvijeće u znak sjećanja na oko 500 stradalih Bošnjaka i Hrvata u Banjoj Luci

U znak sjećanja na civilne žrtve rata danas je spušteno cvijeće u rijeku Vrbas, s mosta u Gornjem Šeheru u Banjoj Luci, uz poruku “Ne ponovilo se”.

Inicijator ove aktivnosti Atif Turčinhodžić istakao je da se i na ovaj način sjećaju svih civilnih žrtava rata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Bedrudin Gušić, novinar i publicist kaže da postoje podaci da na području Banje Luke ima oko 500 civilnih žrtava rata, Bošnjaka i Hrvata, koji su stradali u samog gradu ili na tzv. radnoj obavezi (prisilnom radu).

Važno je, ističe, da se sačuva kultura sjećanja.

– Ta zla su se desila i od tih činjenica ne treba bježati – dodao je.

U Banjoj Luci se nisu vodila ratna dejstva, ali je, dodaje, bilo zla koji prati taj period.

– Da nije tako, zar bi 80.000 Banjalučana, Bošnjaka i Hrvata otišlo iz tog grada, kao i dio domicilnih Srba. Srušeno je bilo svih 16 džamija, ljudi si otpuštani s posla, tjerani iz stanova, slati na prisilni rad… – naglašava on.

Svake godine, kaže, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi prisustvovao ovom događaju, kao i susretima Banjalučana “Vezeni most”, koji će večeras biti svečano otvoreni.

Gušić se sjeća Banje Luke prije rata te, kaže, da je obnovom Ferhadije, kao vrijednog vjerskog i kulturnog objekta, dijelom vraćen njen prijeratni identitet.

Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” Admir Čavka istakao je da je ovo prilika da se, dva dana nakon komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, i u Banjoj Luci sjetimo svih onih koji su dali svoje živote tokom rata.

-Ne trebamo ih zaboraviti i važno je da pošaljemo poruku da želimo da gradimo bolju budućnost za našu djecu, ne zaboravljajući prošlost – poručio je.

Spuštanje cvijeća u Vrbas za civilne žrtve rata prethodi otvaranju 15. susreta Banjalučana “Vezeni most”, u okviru kojih je planirano više sportskih i književnih događaja te tradicionalni razgovori predstavnika dijaspore i povratnika s predstavnicima vlasti Banje Luke.

Pročitajte...