Da li biste primili vakcinu protiv virusa Corona?

“Sigurno je dokazano da Corona virus može dovesti do srtnog ishoda i to je najvažnija činjenica za sve nas da se moramo opredjeliti za vakcinu” rekao je za RTV TK profesor doktor Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla. Kaže i da su kompanije Fajzer-Biontek i Moderna pri dizajniranju svojih vakcina koristile inovativan i eksperimentalan pristup.

Prof. dr Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i parazitologije i šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla kaže da će primiti vakcinu protiv korona virusa, jer je stava da trenutno nema drugog načina da se zaštitimo i zaustavimo širenje. Napominje i da su svi oni koji su se borili sa ovim virusom svjesni neizvijesnosti i straha od komplikacija.

– Mislim da većina zdravstvenih radnika ne bi odbila vakcinu pogotovo znajući kakvu smo imali kliničku sliku. Znamo da u većini slučajeva virusna infekcija jeste prolazila sa blažim kliničkim slikama, ali isto smo svjedoci da se u različitim populacijama smo sretali teške oblike teške kliničke slike. I ono što je najvažnije da je sigurno dokazano da virus može dovesti do srtnog ishoda i to je najvažnija činjenica za sve nas da se moramo opredjeliti za vakcinu – dodaje profesor Tihić.

FBiH trebala bi dobiti oko 800 hiljada doza vakcina, a prema posljednjim informacijama BiH je naručila dvije vrste vakcina – Fajzer-Biontek i Moderna. Podaci američke kompanije Moderna pokazuju da je nova vakcina koja štiti od Kovida-19 je gotovo 95 posto djelotvorna. Rezultati koji su slični onima koje je dala vakcina kompanija Fajzer i Biontek, povećavaju nadu da će se pandemija okončati sa početkom imunizacije.
– Cilj kod vakcine je da mi dobijemo nešto u vakcini što će limitirati donekle virus i proizvesti imuni odgovor samog domaćina. Mi želimo da mi proizvedemo imuni odgovor na taj dio koji smo dobili u vakcini da na taj način budemo zaštićeni – napominje Tihić.

Fajzer-Biontek i Moderna su pri dizajniranju svojih vakcina koristile inovativan i eksperimentalan pristup, naglašava profesor Tihić. Ubrizgava se genetski kod virusa kako bi se izazvao imuni odgovor.

– Dolazi informacija u naše ćelije, tako da naše ćelije proizvode taj protein koji pripada virusu – pojašnjava.

Zabrinjavaju istraživanja Zavoda za javno zavoda FBiH, prema kojem je svega 55 stanovništva spremno da se vakciniše, jer su različite kampanje koje su vođene posljednjih mjeseci dovele do straha od vakcinacije.

BiH planira nabavku 1.230.000 doza vakcine protiv virusa korona koje bi u BiH, prema najavama, mogle stići krajem prvog kvartala naredne godine.