Da li će Vlada TK biti formirana po uzoru na KS?

Danas je u Kantonalnom odboru SDP-a održan sastanak na kome su prisustvovali Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke BiH, te predstavnici kantonalnih odbora ove dvije stranke.

Sastanak iza zatvorenih vrata čelnih ljudi SDP-a i Naše stranke. Izjava za medije nije bilo, osim zajedničkog saopštenja u kojem stoji da je u redovnu parlamentarnu proceduru upućen zahtjev sa 18 potpisa poslanika za zakazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, koja će biti održana sutra. Na sjednici Skupštine će biti imenovano novo rukovodstvo Skupštine i smjenjena Vlada Tuzlanskog kantona. Novoizabrano rukovodstvo Skupštine TK će isti dan, a na prijedlog SDP-a imenovati mandatara Vlade TK, koji će predložiti sastav nove kantonalne Vlade.
Mandatar će prilikom imenovanja nove Vlade predstaviti principe i osnovne ciljeve rada nove Vlade Tuzlanskog kantona.

Budući da su današnjem sastanku u Kantonalnom odboru SDP-a prisutvovali i Edin Forto, mandatar za formiranje nove Vlade Kantona Sarajevo, kao i prof. dr. Kadrija Hodžić, budući mandatar za formiranje nove Vlade TK, moguće je da će Vlada TK biti formirana upravo po uzoru na KS.
Podsjećamo, mandataru je na raspolaganju 50-tak prijedloga za sastav nove Vlade, a novi ministri će biti birani po stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti.

Kako je već ranije rečeno osim SDP-a i Naše stranke smjenu Vlade TK podržat će i zastupnici PDA i SBB-a, koji neće učestvovati u vlasti.