Da li je serum protiv ujeda zmija jedina zaštita?

U Bosni i Hercegovini, ali i zemljama okruženja, prisutan je problem nedostatka seruma protiv ugriza zmija otrovnica. Kako je nedavno objavljeno, tokom ove sedmice naša bi zemlja trebala uvesti 100 doza antiseruma kako bi se zaštitile najugroženije kategorije… Na koji način će biti distribuirane zdravstvenim ustanovama još uvijek nije poznato. Do tada, doktori kažu da nema razloga za zabrinutost…

U Službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli, kažu da tokom ove sezone nije zabilježen niti jedan ujed zmija otrovnica u ovom gradskom području, ali i ranije su takvi slučajevi bili rijetki. Ukoliko dobiju prijavu, odmah izlaze na teren i pružaju prvu pomoć. Čiste ranu. Ispiraju je fiziloškom otopinom te stavljaju antiseptična sredstva. Nije preporučljivo isisavanje krvi.

– Tako da bi trebalo isto tako da se smanji bol i otok koji se brzo razvijaju ukod ugriza zmija otrovnica. Treba napraviti i mobilizaciju tog ekstremiteta. Obično su to periferni dijelovi tijela, ruke, noge, prsti – kaže specijalista urgentne medicine u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Dalje se pacijent upućuje na Kliniku za infektivne bolesti UKC-a Tuzla. Doktori napominju da serum protiv ugriza zmija otrovnica nije jedini način liječenja. Poduzimaju se mjere u smislu infuzionih terapija, kortikosteroida, antitetanusne zaštite rane… U Zavodu za javno zdravstvo TK, kažu da su već proslijedili dopis zdravstvenim ustanovama kako bi ih upoznale sa mogućnošću uvoza seruma protiv zmijskog ujeda.

– Mi smo pokušali da istaživanjem tržišta dođemo do informcija koja bi to veledrogerije mogla da nam omogući nabavku seruma, ali nismo dobijali informcije. Međutim, zadnjih dana smo dobili da postoji mogućnost nabavke preko jedne veledrogerije – ističe Blaško Topalović, epidemiolog u ZZJZ TK.

Dr. Topalović kaže i da je preventiva najbolja zaštita. Treba izbjegavati zarazle puteve i ići samo ustaljenim stazama. Ne stavljati ruke na mjesta koja su nepregledna. Prilikom obavljanja poljoprivrednih radova koristiti rukavice i nositi adekvatnu obuću, koja mora biti neprobojna.

– Mi moramo znati da zmija ne čuje, mi možemo razgovarati, ali zmija osjeti kada hodamo, i ona će se skloniti. Zmija napada u samoodbrani i najopasnije su kada se ona osjeti ugroženom ili kada jue u sezoni parenja ili kada čuva svoje mlade.

U BiH živi 14 vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice – poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan, dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Pročitajte...