Da li je UKC Tuzla spreman za četvrti val pandemije?

Zadnjih dana na području Tuzlanskog kantona epidemiološka situacija je izrazito povoljna. Trenutno je 18 osoba pozitivno na COVID-19, od čega su tri na bolničkom liječenju. Prošle sedmice zatvoren je i respiratorni centar. Iako je sitaucija povoljna, na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla iskoristili su povoljan epidemiološki period kako bi se pripremili za eventualni četvrti val pandemije.

Uprkos povoljnoj epidemiološkoj situaciji tuzlanski UKC iskoristio je predah kako bi se adekvatno pripremio za eventualni četvri val. Od pojave korona virusa u martu prošle godine ova zdravstvena ustanova preusmjerila je sve svoje kapacitete kako ljudske tako i materijalno-tehničke u borbu sa pandemijom. Više od 30 posto kreveta preraspodijeljeno je na liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19. Otvorene su 4 covid bolnice i više covid odjeljenja.

– Smatram da smo u prva tri vala na jedan izuzetno dobar način odgovorili svim izazovima koji su bili stavljeni ispred nas. U ovom periodu kada je situacija sa COVID-19 znatno bolja i povoljnija pripremamo se za eventualno naredni četvrti val pandemije. Ja se iskreno nadam, prije svega, da on neće doći do nas, ali i ako dođe ja sam siguran da će UKC Tuzla biti spreman da odgovori svim izazovima koji budu stavljeni ispred njega, kazao nam je v.d. direktor UKC-a Tuzla Alen Kamerić.

Prema riječim direktora Kamerića period povoljne epidemiološke situacije iskorišten je za dezinfekciju prostorija, obnavljanje opreme.

– Moram istaći da smo mi u prošloj sedmici zatvorili Respiratorni centar jer nema pacijenata. Vratili smo osoblje na matične klinike. Ta povoljna epidemiološka situacija uticala je na to da se i Infektivna klinika ponovo vrati u svoju prvobitnu funkciju zadržavajući kapacitete od nekih 50 kreveta za COVID pacijente. Mi trenutno prema podacima od jutros imamo 3 pacijenta hospitalizovana na Infektivnoj klinici, dodao je.

Pandemija koronavirusa ostavila je velikog traga na cjelokupni zdravstveni sistem. Kako ističe direktor Kamerić najveći teret pandemije iznijeli su zdravstevni radnici. U borbi sa ovim nevidljivim neprijateljem osam uposlenika UKC Tuzla nažalost izgubilo je život. Osim činjenice da su ljekari i medicinsko osoblje maksimalno opterećeni i sicrpljeni zbog višemjesečne borbe sa pandemijom, veliki problem dodaje Kamerić, predstavlja i odlazak uposlenika u penziju.

– U budućnosti je jedan od strateških ciljva zanavljanje medicinskog kadra, kako ljekara tako i srednjeg medicinskog kadra. Koristimo svaku priliku, da li se to radi o Vladi TK koja nam zaista izlazi u susret, tako i da preko Federalnog zavoda za zapošljavanje, dakle svih instanci koje nam mogu pružiti pomoć u zapošljavanju i uvođenju novih ljudi u proces zdravsrtvenog sistema. Nadam se da ćemo iz ovog izađi samo mlađi ali isto tako i jači, naglašava naš sagovornik.

Direktor Kamerić stava je da je imunizacija građana veoma važna. Bez obzira na proizvođača svaka vakcina ima samo jedan cilj a to je zaštita zdravlja.

– Da bismo stvorili adekvatnu zaštitnu berijeru zaista moramo raditi svi maksimalno na tome da se proces imunizacije uspješno obavlja. Zavod za javno zdravstvo TK i Krizni štab poduzimaju sve moguće aktivnosti da se što veći broj građana uključi u proces imunizacije. Ja se nadam da će građani ovo svatiti kao apel da se prijave i da budu vakcinisani protiv COVID-19 infekcije, poručio je direktor UKC-a Tuzla.

Menadžment tuzlanskog UKC-a svakodnevno radi i na poboljšanju uslova, kako bi svim građanima Tuzlanskog kantona pružio adekvatnu zdravstvenu skrb. Trenutno je u toku projkt utopljavanja dvije klinike.

(RTVTK)

Pročitajte...